TERNAT - Noise Gate coacht bands in gevangenissen

C21

TERNAT - Noise Gate coacht bands in gevangenissen

Editiepajot_ternat_noisegate_foto_re
Banner website Noise Gate. - (Repro Editiepajot)
 

Het Ternatse muzieklabo Noise Gate startte enkele maanden geleden met een uniek project: "Bandcoaching x". In dit project, dat men organiseert in het kader van het participatiebeleid, begeleidt Noise Gate bands in de gevangenis van Leuven Centraal.....

Een van de centrale doelstellingen van het cultuurbeleid van het Vlaamse ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel is het mogelijk maken en stimuleren van cultuurparticipatie bij een zo ruim mogelijk deel van de bevolking. Binnen dat participatiebeleid worden projecten ondersteund die er in slagen om nieuwe publieksgroepen via een origineel concept toe te leiden naar culturele activiteiten. Meer bepaald een project dat ondersteunend werkt naar gedetineerden toe.

Zo startte muzieklabo Noise Gate enkele maanden geleden met een uniek muziekproject: "Bandcoaching x". Het doel: gedetineerden, onder begeleiding van een coach, een stimulans geven naar een heel andere belevenis.

Sam De Troyer, docent bij Noise Gate, coördineert het geheel en is een ervaren coach binnen het gevangeniswezen en hij bewees al zijn deskundigheid op dit terrein. Als coach werkte hij reeds in hulpgevangenis van Leuven en in de gesloten jeugdinstelling De Hutten in Mol.

Tien weken lang worden de gedetineerden wekelijks gecoacht door Sam De Troyer. "Ze leren de basis van muziek en studeren enkele songs in. Zowel covers als eigen creaties. De nadruk ligt vooral op samenspelen. Op een interactieve manier maken de gedetineerden kennis met de dynamiek van een echte band: concentratie, luisteren naar wat de anderen spelen en werken naar een afgewerkt product toe. En het is niet zomaar wat spelen in het wilde weg: aan het einde van de tien weken brengt elke groep een concert van een twintigtal minuten voor een live publiek in de gevangenis", legt Sam De Troyer uit.

Niet alleen laat dit project gedetineerden - die anders niet aan muziekspelen zouden toe komen - muziek en musiceren ontdekken. Het verhoogt ook het zelfvertrouwen van de deelnemers, vergroot de sociale cohesie binnen de groep én heeft een positief effect op de cognitieve en sociale ontwikkeling.

Externe projecten, zoals het engagement van Noise Gate, geven de gedetineerden de kans om positieve ervaringen op te doen op voor hun onbekend terrein. Ongetwijfeld is dit een stimulans om aan hun zelfbeeld te werken. De gedetineerden reageren alvast heel enthousiast

en kijken uit naar het toonmoment op het einde van de rit.

Muzieklabo Noise Gate is een muziekeducatieve organisatie die op lokaal, regionaal en nationaal vlak muzikanten, dj's en producers zowel educatief als logistiek ondersteund in hun hoogstpersoonlijke traject van zolderkamer naar podium.

Meer info: www.noisegate.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2009
Ludo Van Der Cammen
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 22 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 19 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024

archief