TERNAT - Natuurpunt in beroep tegen parking in natuurgebied

C21

TERNAT - Natuurpunt in beroep tegen parking in natuurgebied

Img_9072
 

Natuurpunt Ternat tekent beroep aan bij de provincie tegen de aanleg van vier parkeerplaatsen in natuurgebied Minapark. En dat maakt de kans dat die er ook effectief komen, bijzonder klein. Want binnen de bestuursmeerderheid is eigenlijk niemand gelukkig met de eis van oud burgemeester Parys en de VLD om parkeerplaatsen aan te leggen in een natuurgebied. Die eis kwam er om het milieubeleid van Groenschepen Guido Van Cauwelaert te dwarsbomen, zegt burgemeester Wachtelaer in Het Laatste Nieuws.

Volgens de conservatieve vleugel binnen de LVB zouden er meer dan tien parkeerplaatsen kunnen aangelegd worden in het parkje, langs de zijde van de Wijmenierlaan. Maar dat mocht niet van de hogere overheid. Er werd dan eind vorige maand alsnog door de technische dienst van de gemeente een vergunning aangevraagd voor de aanleg van ‘slechts’ vier plaatsen, om tegemoet te komen aan de liberale eisen. Voor Natuurpunt zijn dat er echter nog altijd vier te veel, en daarom tekende de vereniging beroep aan bij de bestendige deputatie van de provincie tegen die aanvraag. “Het Minaparkje is al niet zo groot”, zegt Vincent Gathot van Natuurpunt, in Het Laatste Nieuws. “In het voorjaar werd dit stukje natuurgebied nog opgeruimd en verfraaid met onder meer een bijenhotel. Het is dus echt wel zonde om het groen dan te doorbreken door bomen te kappen en vier parkeerplaatsen aan te leggen.”

In de vergunningsaanvraag werd wel een natuurlijke buffer voorzien, in een poging van spagroen+ om de schade te beperken.. “Maar dat is onvoldoende”, meent Gathot. “De politiek heeft de mond vol van een betonstop, maar hier gaat men gewoon het tegenovergestelde doen. Gaan we dan echt elke vierkante meter in Vlaanderen vol beton storten? Bovendien worden de stedenbouwkundige voorschriften hier met de voeten getreden. De geplande parkeerplaatsen komen in parkgebied te liggen, en dat is strijdig met de bestemming van zo’n site.”

Parking Aquafin

Enkele meters van het natuurgebied, aan de overkant van het rondpunt, komt er trouwens, op initiatief van spagroen~, een parking voor achttien wagens op een terrei van Aquafin.

Pesterijen

Binnen het gemeentebestuur is er eigenlijk niemand voor de aanleg van de parkeerplaatsen in natuurgebied. Volgens burgemeester Luc Wachtelaer (LVB) gaat het vooral om een principekwestie. Zo werd er binnen de bestuursmeerderheid van LVB en sp.a-groen+ in het verleden flink wat gediscussieerd over de aankoop van extra natuurgebied. “Groen wou dat het gemeentebestuur fors zou investeren in nieuwe natuurgebieden" legt Wachtelaer uit. “Die extra natuurgebieden komen er ook, en sluiten zelfs aan op het Minapark." En milieuschepen Van Cauwelaert verkreeg daarvoor van de provincie zelfs 70% subsidies. Een conservatieve groep binnen de LVB wou in ruil dan weer extra parkeerplaatsen. ”Omdat we daar in het centrum sowieso al nood aan hebben. Maar die vier extra parkeerplaatsen zullen dat probleem natuurlijk niet oplossen. De gemeenteraad zal zich hier dan ook over buigen, maar eerst wachten we de beslissing van de provincie af,” besluit burgemeester Wachtelaer. Met andere woorden: als de deputatie ‘neen’ zegt, dan zal de gemeente zich daar bij neerleggen en komen de parkeerplaatsen er niet, meent Het Laatste Nieuws.

Eerder verschenen in editiepajot

TERNAT - Gemeente dreigt subsidies te verliezen door pesterijen oud burgemeester Parys en VLD

En in Het Nieuwsblad Minapark is opnieuw mooi stukje natuur  

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 okt 2017
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 19 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief