TERNAT - Opbrengsten uit parkeren moeten naar betere fietsvoorzieningen vindt spagroen+

TERNAT - Opbrengsten uit parkeren moeten naar betere fietsvoorzieningen vindt spagroen+

Wp_20180130_20_13_29_pro_knip
Open VLD-woordvoerder Angelo Van Wilderen (derde van links), stelde zich vragen over de geschiktheid van de bouwmeester van het Vlaams Gewest om de gemeente bij te staan bij de uitwerking van haar ruimtelijk beleid, zoals Geert De Feyter van CD&V (eerste van links) voorstelde.
 
Wp_20180130_20_13_57_pro_knip
Dimitri Vandenende legt de eed af
Wp_20180130_20_14_49_pro_knip
 

De gemeenteraad van dinsdag, waarvan de agenda naast de eedaflegging van een nieuw tijdelijk gemeenteraadslid enkel nogal saaie administratieve punten bevatte,  werd door een reeks extra agendapunten en vragen van CD&V en NVA toch nog een geanimeerde avond.

Bij NVA kwam er dinsdag opnieuw een - tijdelijke - wissel van gemeenteraadsleden. Rony De Backer verlaat om gezondheidsredenen, tijdelijk de gemeenteraad. Hij wordt vervangen door Dimitri Vandenende.

Statiegeldalliantie

Een aantal extra agendapunten en vragen kon rekenen op de steun van de voltallige gemeenteraad. Zo treedt Ternat, net zoals een aantal buurgemeenten, toe tot de "statiegeldalliantie", die de overheid wil bewegen om statiegeld te vragen voor blikjes en plastic drankverpakkingen. De gemeente en vrijwilligers hebben immers hun handen vol met het opruimen van achtergelaten blikjes en ander zwerfvuil ( zie ook Editiepajot Ternat - Zwerfvuilactie )

Geld voor fietsvoorzieningen

Over andere punten was er dan weer discussie binnen minderheid en meerderheid. Zo zagen spagroen+ en burgemeester Wachtelaer het voorstel van CD&V om door het team van de Bouwmeester van het Vlaams Gewest een "scan" van het ruimtelijk beleid te maken ( zie Editiepajot Ternat - Bouwmeesterscan ) en daarvoor de nodige financiële middelen te zoeken (25.000 euro of meer ?) wel zitten maar stelde de nieuwe woordvoerder van Open VLD, de uit de CD&V-fractie gestapte Angelo Van Wilderen, zich dan weer vragen over de geschiktheid van de bouwmeester om de gemeente bij te staan bij de uitwerking van haar ruimtelijk beleid. De nieuwe VLD'er verwees daarbij naar een recent standpunt van de bouwmeester die zegt dat we af moeten van de energieverslindende villa's in buitengebieden en pleit voor meergezinsprojecten in de kernen. “Een vrijstaande woning op het platteland heeft extra thermische verliezen en stoot daardoor dubbel zoveel CO2 uit. De villalocatie is bovendien niet bedienbaar met het openbaar vervoer. De transportbehoeften van de bewoners veroorzaken nog een extra CO2-uitstoot. Een appartement, daarentegen, zit ingepakt tussen andere appartementen en alles is vlakbij: dat maakt een verschil van 12 à 13 ton CO2 per jaar.” De gemeenteraad besliste uiteindelijk dat Ternat zijn kandidatuur zal stellen voor de bouwmeesterscan.

Er werd ook gevraagd hoever het stond met de uitvoering van de parkeerplannen. Het schepencollege had daarvoor een aanbesteding uitgeschreven en heeft de opdracht voor controleren en sensibiliseren toegekend. Het bedrijf dat de controle zal uitvoeren betaalt daarvoor aan de gemeente 125.000 euro per jaar. Geld dat het bedrijf moet recupereren uit de parkeerboetes.

Gunther De Smet van CD&V vroeg zich af of men de 50 euro die pendelende inwoners moeten betalen als bijdrage voor een parkeerpaart op de gemeentelijke parkings aan de stations niet kan afschaffen nu de bijdrage van de toezichtsfirma zo meevalt. Duurzaamheidsschepen Guido Van Cauwelaert (spagroen+) stelde dat men deze inkomsten beter kan behouden en investeren in degelijke fietsinfrastructuur, waar Ternat dringend nood aan heeft. "Als we willen dat onze inwoners met de fiets naar het station komen dan moeten er wel veilige fietsenstallingen en fietswegen zijn", merkte Van Cauwelaert op.

Ook over de vraag van Astrid Roeges van CD&V om paardencarrousels te verbieden op kermissen, liepen de meningen uiteen. Schepen van feestelijkheden Van Overstraeten vond dat er aan de wettelijke verplichtingen wordt voldaan terwijl schepen van dierenwelzijn Van Cauwelaert het voorstel van Roeges steunde, omdat het tot nu toe steeds fout liep met het opstellen van de paardencarrousel, die steeds naast extreem lawaaerige kermisattracties terechtkomt. Het punt komt terug op de volgende gemeenteraad maar voor de dierenliefhebbers in de gemeenteraad is het duidelijk: als er geen diervriendelijke oplossing komt verbieden we de paardjes op de kermis. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jan 2018
EP
GVC
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 26 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 11 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 05 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 01 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 28 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 24 mei 2020
Guido Van Cauwelaert | 23 mei 2020

archief