TERNAT - KWB in voetspoor van WOI

C21

TERNAT - KWB in voetspoor van WOI

Img_1340
De Vredesmolen is een voormalige windmolen De vroegere houten graan- en oliemolen ligt op het hoogste punt van het dorp (43 meter) en werd daarom door de Duitsers tijdens WOI als uitkijkpost gebruikt.
 

Op zaterdag 1 september trekt KWB Ternat naar een aantal minder bekende plaatsen aan het westelijk front van WOI..Inschrijven bij marcenbetty.despiegelaere@skynet.be of 02/582 17 59

"We hebben respect voor alle gesneuvelden, zowel van de geallieerden als voor de Duitsers, en we plaatsen ook vrede op de voorgrond", zegt Marc Despieghelaere van KWB Ternat.."Eerst bezoeken we het vertrekpunt van het Belgisch eindoffensief in Merkem. Vervolgens gaan we naar de Vredesmolen in Klerken".

De Vredesmolen is een voormalige windmolen De vroegere houten graan- en oliemolen  ligt op het hoogste punt van het dorp (43 meter) en werd daarom door de Duitsers tijdens als uitkijkpost gebruikt. Tijdens het eindoffensief werd hij door de geallieerden veroverd, maar de Duitsers hadden de molen toen al verlaten via een ondergrondse gang. De molen is een zeldzaam voorbeeld van een molenruïne en werd op 1 april 1999 een beschermd monument. Op dezelfde datum kreeg hij ook zijn officiële naam "Vredesmolen".

Daarna wordt het Belgisch militair kerkhof van Houthulst bezocht."Onze Zuiderburen worden niet vergeten: we vinden ze op La cimetière De Potyze", zegt Marc.

's Middags is er tijd voor een vrij middagmaal in Ieper.Na de middag wordt Polygoon Wood in Zonnebeke bezocht. Deze begraafplaats is ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog als Duitse begraafplaats Polygoneveld. Na de inname van het gebied door de Australische troepen, besloten de Britten om aansluitend een eigen begraafplaats aan te leggen. Na  de oorlog werden de begraafplaatsen aangelegd, het Britse deel naar ontwerp van Charles Holden. In 1955 werd het Duitse deel ontruimd, enkel het graf van de Duitser Hans Bogner is nog aanwezig. Meer informatie vind je op de website van Commonwealth War Graves Commission.

"Last but not least gaan we ook naar de Amerikaanse gedenkplaats Flanders Fields Cimeterie in Waregem.We spoelen alles door op het terras van de lokale brouwerij ’t Gaverhopke in Nieuwenhove Waregem.  Daar kun je ook nog een hapje eten als je dit wil", besluit Marc.

Praktisch

Schrijf zo vlug mogelijk in bij  marcenbetty.despiegelaere@skynet.be of 02/582 17 59 en betaal 10 €.BE13 8508 2625 0139 met vermelding “grote doorbraak 1 sept”. Vertrek om 7.45 uur op het Marktplein. Terugkomst 21 uur. De organisatie gebeurt in samenwerking met de Cultuurraad en met de steun van de Gemeente Ternat.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2018
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief