TERNAT - Davidsfonds WAMBEEK organiseert toast literair

TERNAT - Davidsfonds WAMBEEK organiseert toast literair

Toast_literair_dfwambeek

Op zondag 20 januari organiseert Davidsfonds Wambeek een  Toast Literair met Herman Vandormael, die een lezing geeft in woord, klank en beeld over: “ Een ster op je jas - kinderen van Theresiënstadt"

Op Toast Literair nemen in zo’n 200 DF-afdelingen bij een heerlijk aperitief bekende en minder bekende auteurs en dichters het woord en vertellen over hun boeken of lezen voor uit hun werk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s zes miljoen Joden, waaronder heel veel kinderen. Terwijl duizenden leeftijdsgenootjes in veewagens naar “het Oosten” werden vervoerd (bij ons vanuit de Kazerne Dossin in Mechelen) om er vermoord te worden, konden velen ook terecht in kloosters, internaten of bij gewone burgers, die het eigen leven riskeerden om ze te redden. Een ondergedoken kind leefde voortdurend in angst voor verraad en deportatie. Na de oorlog volgde in vele gevallen nog het ergste drama: het besef dat het “tijdelijke” afscheid van ouders, broers, zussen en familie definitief was geweest.
Speciaal was het leven van de kinderen van Theresiënstadt (bij Praag), door de nazi’s bedrieglijk als een luxeverblijf voorgesteld, waar van zo’n 15000 kinderen uiteindelijk toch maar honderd overleefden.
Herman Vandormael (°1938), doctor in de geschiedenis, gewezen medewerker Schoolduitzendingen BRT, conservator van het Kasteel van Gaasbeek van 1983 tot 2003.
Hij schreef twee boeken over de Holocaust: “Verborgen Oorlogsjaren. Ondergedoken Joodse kinderen getuigen” en “Kinderen van Theresiënstadt (met medewerking van overlevende Holocaustkinderen).
 
Toast Literair : initiatief van Davidsfonds Wambeek i.s.m. Bib Ternat
Datum: zondag 20 januari 2019 om 10.30u.
Locatie: Bib Ternat, Gemeentehuisstraat Ternat
Toegang: 5 euro
Inschrijving: inschrijving vooraf is wenselijk op e-mailadres: davidsfondswambeek@hotmail.com of in Bib Ternat.
De ingeschrevenen ontvangen een smaakvolle attentie.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jan 2019
GVC
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 12 aug 2019
Guido Van Cauwelaert | 11 aug 2019
Guido Van Cauwelaert | 07 aug 2019
Guido Van Cauwelaert | 31 jul 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 22 jul 2019
Guido Van Cauwelaert | 18 jul 2019
Guido Van Cauwelaert | 16 jul 2019
Guido Van Cauwelaert | 10 jul 2019

archief