TERNAT - Woonzorgcentrum Kapelleveld genomineerd voor architectuurprijs

Geuze
 

TERNAT - Woonzorgcentrum Kapelleveld genomineerd voor architectuurprijs

015_kapelleveld_2_filipdujardin
Foto: Filip Dujardin
 
Kapelleveld_img_9008
 

Het nieuwe rusthuis met serviceflats Kapelleveld, ontworpen door architecten de vylder vinck taillieu, is één van de Vlaamse genomineerden voor de Europese architectuurprijs Mies Award 2019.

Vond je het gebouw met de bleke gevelsteen zelf vanop afstand eerder saai, dan moet je het wellicht wat meer in détail gaan bekijken, zoals Véronique Patteeuw deed voor het Vlaams Architectuurinstituut:

"Om het project op het relatief kleine terrein in te passen én de typologie van het klassieke rusthuis een nieuwe impuls te geven, introduceerden de architecten een uitwaaierend gebouw in het landschap. Zes vleugels herbergen 41 assistentiewoningen en 57 zorgkamers. De verspringingen in het plan bieden voordelen. De lange ziekenhuisgang, typisch voor dit soort programma’s, wordt vervangen door een serie vertrapte ruimten met kleine pleintjes, die telkens toegang bieden tot twee woningen. In de woningen zelf zorgen de verspringingen voor een ruimtelijke sfeer. Het bureau koos voor laagbouw die aansluit bij de korrelgrootte van de dorpskern. Lange overstekende, dunne, elegante daken bekrachtigen dit principe: ze laten het gebouw overlopen in het landschap en geven het een unieke ruimtelijke atmosfeer. Door de noklijnen van de daken niet altijd parallel te leggen aan de uitwaaierende vloerplaten, ontstaat binnenin een spel van lijnen, versterkt door de ritmerende verlichting op de plafonds. Het geheel geeft een dynamiek aan een plek die vaak het stigma van laatste levensstadium niet weet te ontspringen. De subtiliteit van het ontwerp van architecten de vylder vinck taillieu zit in het inzetten van een aantal principes en ze vervolgens te spiegelen, te verschuiven of lichtjes anders toe te passen. In de totaliteit van het project geeft dat mooie nuances, versterkt door het specifiek ontworpen vaste meubilair, de bijzondere keuze voor materialen, en het oog voor detail."

Het project is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Meer over de andere Belgische genomineerden

De architectuurprijs Mies Award 2019 werd genoemd naar Ludwig Mies van der Rohe (Aken 1886-Chicago 1969) Zijn architectuur bezit heldere afgemeten vormen en onderscheidt zich door het bedacht en precies gebruik van glas, staal en natuursteen. Van hem is de uitspraak: Less is more (oorspronkelijk een citaat van Robert Browning in het gedicht (1855) "Andrea del Sarto, called 'The Faultless Painter'"). Na een opleiding tot meubelontwerper kwam hij in dienst bij Peter Behrens, bij wie hij Walter Gropius en Le Corbusier ontmoette (1908-1911). Zijn stijl ontwikkelde zich van een romantisch classicisme tot een modernistische stijl, onder meer beïnvloed door De Stijl.

Eerder verschenen in Editiepajot : Woonzorgcentrum met serviceflats

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jan 2019
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 17 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 16 apr 2019
Jacky Delcour | 16 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 11 apr 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 03 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 01 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 25 mrt 2019

archief