Boek en tentoonstelling over "Mysterieus Ternat"

Boek en tentoonstelling over "Mysterieus Ternat"

Img_2303
 

Auteur Frans Du Mong en Jean Trembloy van het Vermeylenfonds geven een boekje uit over "Mysterieus Ternat". Van 18 tot 23 maart loopt er in de bib ook een tentoonstelling, op dinsdag 19 maart is er de vernissage en de presentatie van het boek en op zaterdag 23 maart Kun je om 15 uur meewandelen langsheen de mysterieuze plekjes.

Frans Dumong publiceert al vele jaren zijn "waar-achtige" verhalen over Ternat, waarin historische verhalen worden verweven met fictie. Deze keer belicht hij samen met Jean Trembloy het mysterieuze verdwenen erfgoed van de Donkerstraat.

1. De verdwenen Eik aan de brug van de autostrade.

Verhaal over de heksen van Vitseroel en hoe de eeuwenoude eik de inwoners van de Donkerstraat beschermde tegen de aanleg van de autostrade in de jaren 1950. Die autosnelweg maakte een bocht omheen de eik. Toen zijn taak volbracht was verdween hij, zo een 50 jaar geleden,  zonder ooit gekapt te zijn geweest...

2. Het recent verdwenen spoorweghuisje aan het begin van de Donkerstraat.

Het begin van vorige eeuw met de aanleg van de spoorlijn en de A-Vapeur, en hoe de notabelen en de gewone Ternattenaar dit beleefden, doorspekt met sappige Ternatse dialectwoorden.

3. Deze twee verhalen worden met elkaar verbonden door een bijdrage over de mensen die er toen "echt" hebben geleefd, met hun toenamen en hun verhalen, opgetekend door Jean Trembloy

De teksten zullen door het A.Vermeylenfonds, afdeling Ternat "De Maan onder Water" gepubliceerd worden in een uitgave, genaamd  "Mysterieus Ternat" - Waar-achtige Geschiedverhalen.met daarin "De Mysterieuze Eik van Vitseroel" en "Met de A-vapeur op het goede spoor" 

Kunstenares Fien Monsier heeft de verdwenen eik vereeuwigd in keramiek en Monique Debaerdemaeker heeft een mooie maquette gemaakt van het verdwenen routehuisje.

Ma 18/3               Start 

Di 19/3                 Vernissage en presentatie van het boek  

Woe 20/3

Do 21/3               

Vr 22/3

za 23/3                Wandeling van het Spoorweghuisje tot aan de eik van de Donkerstraat

 

Eerder verschenen Straatnamenboek van Frans Du Mong online

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2019
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 22 mei 2019
Guido Van Cauwelaert | 21 mei 2019
Guido Van Cauwelaert | 17 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 01 mei 2019
Guido Van Cauwelaert | 29 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 28 apr 2019
Guido Van Cauwelaert | 28 apr 2019

archief