TERNAT - De Kakelbank geselecteerd door Recupel

TERNAT - De Kakelbank geselecteerd door Recupel

Img_3612
 

Recupel lanceerde in het najaar van 2019 een campagne waarbij elke Belg zijn of haar ‘verborgen parels’ kon signaleren: mooie maar ondergewaardeerde plekjes die het verdienen om in de spotlights geplaatst te worden. De ‘Kakelbank’ van Ria De Troch aan het oud gemeentehuis van Wambeek komt als één van de winnaars uit de bus. 

Tussen 21 oktober en 17 november 2019 werden in totaal 249 verborgen parels ingezonden. Hieruit distilleerde een professionele vakjury de mooiste en technisch haalbare inzendingen. De 9 winnaars zijn: Hoeilaart (‘Oude gietijzeren weg’), Temse (‘Het Voske’), Dinant (‘Le four à pain’), Yvoir (‘Collège St. Paul Godinne’), Molenbeek (‘Het Kanaal’), Ternat (‘De Kakelbank’), Gullegem (‘De Dromer’), Leuven (‘Walvis’) en Hooglede (‘Het Gesprek’). De andere 2 geselecteerden uit de lijst van de vakjury worden in de komende weken afgewerkt.

Met een goed geplaatste spot, die reeds te bezichtigen is, brengt Recupel de ‘Kakelbank’ in Ternat (Wambeek) onder de aandacht van inwoners en passanten. De gebruikte verlichting is energiezuinig (enkel led-lampen) en van Belgische makelij.

“We blikken tevreden terug op de inzendingen die we hebben ontvangen. Als je door de foto’s bladert, dan merk je het grote aantal mooie plekjes op die onze steden en gemeenten rijk zijn. We bedanken alle deelnemers om ons erop te wijzen waar die plekjes zich exact bevinden. Recupel geeft hen nu de aandacht die ze verdienen met een goed geplaatste spot,” zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel.

Over De Kakelbank van Ria De Troch - Wambeek 

Aan het oude gemeentehuis staat de ‘Kakelbank’ van lokale kunstenares Ria De Troch. Het is een kunstwerk en een rustbank in één. Je kan er keuvelen tussen de keramische kippen. Jammer genoeg zijn er al verschillende kippen gestolen of stukgeslagen, maar Ria laat de moed niet zakken en lapt de bank telkens weer volledig op.

92% van een lamp kan gerecycleerd worden 

De Belgen brachten in 2018 massaal hun oude lampen en armaturen naar een inzamelpunt van Recupel. Maar liefst 9.633.793 stuks om precies te zijn. Met deze campagne wil Recupel alle Belgen bedanken om hun steentje bij te dragen aan een beter leefmilieu en hen aansporen om dit in de toekomst te blijven doen.  

“Lampen zijn misschien klein, maar elke lamp maakt een verschil. De materialen aanwezig in lampen, zoals bijvoorbeeld het fluorescentiepoeder en het fijngemalen glas, kunnen bijna maximaal gerecycleerd worden (92%). Een kapotte lamp is dus allesbehalve afval: het bevat de grondstoffen voor de productie van nieuwe lampen. Door steeds meer grondstoffen lokaal te recycleren en opnieuw in de economische kringloop te brengen, moeten we steeds minder nieuwe grondstoffen ontginnen. Zo levert elke Belg die een lamp binnenbrengt een bijdrage aan een beter milieu en een meer circulaire economie,” licht Peter Sabbe toe.

Spaarlampen en tl-lampen bevatten kwik waardoor ze klein gevaarlijk afval zijn en niet in de huisvuilzak of in de glasbol gedropt mogen worden. De verwerkers waar Recupel mee samenwerkt, halen het kwik er op een veilige manier uit zodat de kwikdampen het milieu niet kunnen schaden.

Ook armaturen kunnen ingezameld worden 

Recupel staat in voor de inzameling en verwerking van gasontladingslampen (spaar- en buislampen) en LED-lampen. Vaak wordt vergeten dat ook armaturen via Recupel ingezameld kunnen worden. Armaturen zijn bijvoorbeeld lampenkappen, een staande lamp of hanglampen. Ze hebben een snoer en zijn dus elektro, waardoor ze niet thuishoren in de metaalcontainer.

 “Wij hopen dat iedereen zijn weg blijft vinden naar een inzamelpunt voor lampen en armaturen zodat een veilige verwerking met het hoogste recyclagerendement gegarandeerd kan worden. We bieden de consument meerdere opties aan. Is de lamp nog niet kapot, dan kan hij of zij terecht in de Kringloopwinkel. Kapotte lampen horen thuis in het recyclagepark, een RecyclePunt of het verkooppunt waar je een nieuwe lamp koopt,” besluit Peter Sabbe, CEO van Recupel.

 

 

 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2020
Guido Van Cauwelaert
Recupel
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 24 sep 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 31 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 31 aug 2020

archief