TERNAT - Burgemeester verweert zich tegen kritiek op kappen gezonde bomen

TERNAT - Burgemeester verweert zich tegen kritiek op kappen gezonde bomen

Img_3809
 
Bomen_statiestraat_img_3824_knip
Bij de meeste gekapte bomen was helemaal geen beschadiging te bespeuren.
 
Img_3825
 
Img_3821
De enige oplossing tegen de zonnebrand is dan het inpakken van de beuk. Dat gebeurt meestal met jute. Na een aantal jaren verdwijnt deze bescherming op natuurlijk wijze en kan de boom reageren door een dikkere bast aan te maken
 
Boom_statiestraat_beschadigd_26022020beukenstatiestraat
Een stuk van een door zonnebrand getroffen boom die aan zijn lot werd overgelaten
 

Er kwam deze dagen veel kritiek in de media op het kappen van bomen in de Statiestraat aan de rand van het domein van basisschool De Brug. De vergunning was volgens schepen van milieu Gunter De Smet gegeven door burgemeester Vanderhasselt in het kader van zijn bevoegdheid voor veiligheid. Bij het voorbije stormweer waren enkele takken afgewaaid. Maar na het afhakken bleek dat er aan de meeste bomen helemaal niks scheelde. Zelfde verhaal als bij het hakken van bomen in de T'Serclaesstraat werd er gereageerd op sociale media.

De burgemeester gaat nu in het verweer. In een persbericht dat het gemeentebestuur verspreidt (zie hieronder) wordt gezegd dat de bomen ziek waren of ziek zouden worden als gevolg van zonnebrand die beschadiging van de bast van de bomen had veroorzaakt. De burgemeester verwijst daarvoor naar een niet nader genoemde specialist.

Bij het snoeien van beuken en andere bomen is het inderdaad van belang dat bij het wegsnoeien van takken de stam en hoofdtakken niet aan direct zonlicht kunnen worden blootgesteld om verbranding van de dunne bast te voorkomen. Dat werd in de Statiestraat dus blijkbaar wel gedaan.

De enige oplossing tegen de zonnebrand is dan het inpakken van de beuk. Dat gebeurt meestal met jute. Na een aantal jaren verdwijnt deze bescherming op natuurlijk wijze en kan de boom reageren door een dikkere bast aan te maken. In plaats van de bomen te behandelen werden de bomen nu allemaal gekapt. Onvermijdelijk volgens de burgemeester, onverantwoord volgens de tegenstanders.

In de vorige bestuursperiode werden heel wat inspanningen geleverd om waardevolle bomen te beschermen en behouden, inclusief een reglement op subsidies voor onderhoud van bomen. Zie Editiepajot   

Het is belangrijk dat men op deze locatie, waar door de bouw van de school een beperkte groenruimte overbleef, nu de gepaste bomen voorziet, diepwortelaars,  en de gepaste struikkeuze maakt, zegt een boomdeskundige.

Lees hieronder het persbericht van de burgemeester: Bomen langs Statiestraat: safety first

Onder andere op sociale media komt er heel wat kritiek op het feit dat de oude bomen langs de Statiestraat in het Kruikenburgpark geveld werden. Toegegeven: ook het gemeentebestuur vindt het jammer dat de bomen moesten sneuvelen. Maar uit onderzoek bleek dat de bomen er enorm slecht aan toe waren en het risico op ongevallen was te groot.

Begin vorig jaar al meldde een externe boomdeskundige dat de beuken langs de ’T Serclaesstraat en de Statiestraat er enorm slecht aan toe waren. Veel bomen waren al afgestorven en de andere bomen zouden snel volgen. Enkele maanden geleden bleken de bomen er zodanig slecht aan toe te zijn dat burgemeester Michel Vanderhasselt het bevel gaf om ze uit veiligheidsoverwegingen te laten kappen.

Omwille van de planning zou dat pas tijdens de Krokusvakantie gebeuren, maar de stormen Ciara en Dennis waren ons voor. Gelukkig was het lokaal bestuur Ternat al op de hoogte van de slechte toestand van de bomen, zodat de Statiestraat tijdens de storm preventief kon worden afgesloten. Dat was ook nodig, want er viel meteen een zware tak op een geparkeerde wagen. Ook tijdens storm Dennis knapten er heel wat takken af en in het Kruikenburgpark viel ook een boom om.

Tijdens de krokusvakantie werden de bomen langs de Statiestraat geveld. Toegegeven, ook wij vinden het jammer dat de bomen tegen de vlakte gingen. Maar het was een kwestie van tijd eer ze allemaal zouden afsterven.

Een woordje uitleg: bij veel bomen kon men binnenin de stam al zien dat ze volledig rot waren en dus bij de minste windstoot zouden omvallen. Bij andere gevelde bomen bleek er onderaan de stam geen probleem te zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet stervende waren. Volgens de externe boomdeskundige sterven de bomen bovenaan in de kruin af. De bomen bijsnoeien zou hen even tijd geven, maar op termijn zouden ze toch gewoon sterven.

Beuken zijn erg gevoelig voor zonnebrand. En de beuken langs de Statiestraat waren aangetast door zonnebrand. Dat heeft onder andere te maken met de warme en zonnige zomer die we in 2019 kenden. Als gevolg hiervan verbrandde de schors, waardoor ze afpelde, en droogden de sapstromen uit(zie bijgevoegde foto). Zo kreeg de boom bovenaan geen voeding meer, waardoor hij afstierf en zijn blaadjes en takken verloor. 

Hierdoor werd het risico te groot dat er bomen zouden omvallen. En daarom besloot de burgemeester dat ze moesten gekapt worden. “Jammer van de bomen, maar het zou erger zijn mocht bij de volgende hevige wind een zware tak op een schoolkind vallen. Een schoolomgeving is nog iets anders dan een bos. Ik zou niet willen dat er een ongeval gebeurt omdat wij onze verantwoordelijkheid niet durven nemen”, zegt de burgemeester. Het is nu aan de school Sint-Jozef Ternat, die verantwoordelijk is voor de bomen tussen de parking en de Statiestraat, om nieuwe bomen aan te planten. “Deze legislatuur maken we trouwens werk van meer bomen in Ternat. Zo willen we in totaal 16.000 planten. Deze maand werden er tijdens de grote boomplantactie in totaal al 3.000 geplant”, aldus de burgemeester.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2020
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 31 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 31 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 17 aug 2020

archief