TERNAT – spaGroenXL vraagt STOP VERKAVELING LANDBOUWGRONDEN op virtuele gemeenteraad

TERNAT – spaGroenXL vraagt STOP VERKAVELING LANDBOUWGRONDEN op virtuele gemeenteraad

Landbouwgrondverkavelen
 

Vanavond is het gemeenteraad maar die vind niet plaats in het gemeentehuis. Het college plaatste de agendapunten op het elektronisch notulenplatform en gemeenteraadsleden moeten online hun stem uitbrengen. Op de agenda staan enkel beslissingen in verband met bouw- en verkavelingsvergunningen. spaGroenXL reageert daarbij scherp op het verdoken verkavelen van landbouwgrond die dan als zogezegde bouwgrond mee wordt verkocht met de echte bouwpercelen.

spaGroenXL vindt dat de gemeente dergelijke onwettelijke praktijken niet mag toelaten. Het college mag de opdeling van de achterliggende percelen niet toelaten en de gemeenteraad moet een volwaardige weg eisen naar het achterliggende ingesloten landbouwgebied. De progressieve fractie merkt nog op dat de gemeente ook subsidies kan bekomen om de gronden te bebossen.
NOG 36 PROCENT AGRARISCHE BEDRIJVEN IN DE LANDBOUWZONE
Van de 750.000 hectare die in Vlaanderen bestemd is voor landbouw blijft in de perceelaangiften van landbouwers nog een goeie 650.000 hectare over. De ontbrekende hectaren gaan naar functies als verpaarding, vertuining en bebouwing. De grondinname door niet-agrarische ondernemingen in het landbouwgebied (b.v. grondwerkers) lijkt een beperkt fenomeen. Anna Verhoeve van het landbouwonderzoeksinstituut ILVO toonde aan dat het in aantal bedrijven allerminst verwaarloosbaar is.
85 PROCENT NIET CONFORM REGELS RUIMTELIJKE ORDENING
In het voor landbouw bestemde gebied zijn niet-agrarische ondernemers veruit in de meerderheid. De verhouding ligt op 36 procent agrarische bedrijven tegenover 64 procent zonevreemde economische activiteiten. Van de 1.530 niet-agrarische economische activiteiten die zij identificeerde in 35 plattelandsgemeenten bleek 85 procent niet conform de regelgeving ruimtelijke ordening.
OOK IN TERNAT
Ook in Ternat gebeurt dat. Op de gemeenteraad stelt het college voor een verkavelingsdossier van Intop voor Abeelenveld nv goed te keuren waarbij achter de bouwgronden ook de landbouwgrond in kleine perceeltjes wordt opgedeeld waardoor die onbruikbaar wordt voor landbouw. Die landbouwperceeltjes worden daarna samen met de echte bouwpercelen verkocht als bouwgrond. Immobilienspeculanten worden er rijk mee terwijl jonge boeren nog nauwelijks landbouwgrond vinden.
spaGroenXL diende de nodige amendementen op het punt in om het landbouwgebied te beschermen. Maar daar heeft de meerderheid van CD&V-Volks en VOOR TERNAT weinig oren naar zo blijkt uit de eerste reacties op het elektronische notulenplatform.
 
Lees meer in Landbouw een vreemde eend in de bijt https://www.vilt.be/agrarisch-hergebruik-van-landbouwinfrastructuur---landbouw-de-vreemde-eend-in-de-bijt-op-het-platteland
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2020
GVC
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 28 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 27 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 26 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 24 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 10 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020
Guido Van Cauwelaert | 08 sep 2020

archief