Jeugdraad TERNAT gaat voor veilig fietsen

C21

Jeugdraad TERNAT gaat voor veilig fietsen

Editiepajot_ternat_veilig_fietsen_foto_ludo_van_der_cammen
De jeugdraad lanceerde vrijdagvoormiddag “GOEPIES”. - Foto Ludo Van Der Cammen.
 

De Ternatse jeugdraad en het gemeentebestuur gaan resoluut voor veilig fietsen in de gemeente. De jeugdraad lanceerde vrijdagvoormiddag “GOEPIES”, dit zijn speciaal voor deze gelegenheid ontworpen verkeersborden die de veiligheid van vooral de jonge fietsers in de Ternatse straten moeten verbeteren.

“Fietsen is ontspannend, gezond en vooral heel plezant. Dagelijks trekken tientallen kinderen met de fiets van en naar school”, zegt de Ternatse burgemeester Ronald Parys. “Het is dan ook belangrijk dat ze dit in zo veilig mogelijke omstandigheden kunnen doen. Om het thema veilig fietsen' extra aandacht te geven, heeft de Ternatse jeugdraad in samenwerking met het gemeentebestuur een actie uitgewerkt.”

In de loop van het schooljaar 2007-2008 werd in alle Ternatse basisscholen een enquête verspreid over het fietsgebruik bij de leerlingen. Na analyse van de fietsroutes van en naar de scholen werd een aantal locaties geselecteerd. Dat zijn locaties die te mijden zijn, of waar fietsers extra moeten opletten door het drukke verkeer, slechte zichtbaarheid of een onveilige verkeerssituatie.

“Of punten die we aanmoedigen om langs te fietsen, door de veilige inrichting, goede ligging of doordat ze in een autoloze of -luwe straat liggen. De combinatie van verschillende 'goede' punten vormen 'veilige schoolroutes' naar de Ternatse basisscholen”, aldus burgemeester Parys.

In 2007 lanceerde de jeugdraad een actie bij de Ternatse jongeren: "ontwerp een verkeersbord dat veilige en onveilige fietspunten in de gemeente aangeeft". Uit de verschillende inzendingen werd een ontwerp gekozen van Kris Van den Broeck. Binnenkort prijken deze verkeersborden in het Ternatse straatbeeld.

De borden worden op kindvriendelijke hoogte geplaatst, zodat ze meteen in het oog springen van de jonge fietser. Het frisse, speelse en kleurrijke ontwerp trekt de aandacht van kinderen meer nog dan een 'gewoon' verkeersbord.

Centraal staan twee olijke figuurtjes, de GOEPIES genaamd. Zij waarschuwen de fietser ("Pas op!"), of moedigen hem aan om een bepaalde weg te nemen ("En gaan"). “De GOEPIES worden dé ambassadeurs voor veilig fietsen in de gemeente. Via affiches in alle klassen van de lagere scholen willen we hun bekendheid zo groot mogelijk maken”, verduidelijkt Parys.

Vrijdag werden de GOEPIES officieel gelanceerd. In aanwezigheid van de burgemeester en schepenen werden de verkeersborden officieel onthuld. Parys: “De politie leerde de leerlingen veilig te fietsen en we maakten een toertje langs enkele verkeersborden die een veilig of onveilig verkeerspunt aanduiden. En de leerlingen van de Ternatse scholen zongen uit volle borst het GOEPIE-lied, dat speciaal voor deze gelegenheid werd gemaakt. Op het einde van de voorstelling kregen alle kinderen nog een unieke GOEPIE-fietsbel mee naar huis.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2009
Ludo Van Der Cammen
Ludo Van Der Cammen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 24 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 20 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 18 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 16 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 09 aug 2024

archief