TERNAT kiest duurzame helden (2de update)

C21

TERNAT kiest duurzame helden (2de update)

Img_4607
 
D18cbc17-e053-446c-b0e6-282bdb578116
Op de avond van 'de duurzame helden van Ternat' werd SDG 4 overhandigd aan directrice Els en leerkracht Filip van Sint Angela voor de duurzame scholenband met Lakulanza in Idiofa / Congo. SDG 1 werd overhandigd aan de dames van FERM die uit restjes wol en katoen trappelzakjes, dekentjes, mutsjes, sokjes ... toveren voor de baby's van de materniteit in Gungu en Ngoso / Congo.
 
1ed9381c-a353-4d69-a7c6-82522fc65fea
 

Tijdens de zomermaanden lanceerde het Lokaal bestuur een heldenoproep, waarbij inwoners van Ternat hun duurzame helden konden nomineren. Deze helden konden niet alleen personen zijn maar ook organisaties, verenigingen, scholen, diensten, bedrijven, die elk op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving.

Op basis van de voordrachten werden 14 ‘duurzame helden’ geselecteerd die de gemeente een jaar lang in de kijker zal zetten. De winnaars van 2020 zijn:
- Plukplek, een bedrijf waar je zelf biologische groenten en fruit kan plukken
- Duizendblad , een kruidenkwekerij
- Oxfam Wereldwinkel Ternat, vzw voor eerlijke handel
- Praatcafé, waar nieuwe inwoners samen met vrijwilligers Nederlands oefenen 
- Woonzorgcentrum Kapelleveld Armonea
- Woonzorgcentrum Carolus
- de leiding van de Ternatse Scouts, KLJ Wambeek, Chiro Lombeek jongens en meisjes
- de Scholenband van St-Angela met Lalulanze Idiofa Congo, waarmee de leerlingen inzetten op gelijkheid en vriendschap. Kijk naar het filmpje dat ze maakten.
- Kathleen Van Vaerenbergh, die een reeks portretten tijdens Coronatijden maakte
- Francine Van der Perre en Regine Wellemans, Deze dames zijn respectievelijk in de 80 en 90 jaar en verwerken non-stop restjes wol/katoen of andere stof tot materiaal voor de materniteiten in Idiofa Congo. Ze maken het hele jaar rond dekentjes, lakentjes, slaapzakjes, handdoekjes waarmee ze bijdragen tot het verminderen van de armoede in deze streek van DRCongo.
- de vele vrijwilligers van de maskforce ’Ternat naait mee’. Namens de vrijwilligers van het Mondmasker Team Ternat wilde Ineke Hofman nog het volgende toevoegen: "Er waren 50 vrijwilligers die begin maart reageerden op een oproep van het medisch centrum om mondmaskers te helpen stikken.

Eerst gingen de stiksters aan de slag met eigen materiaal: lakens , garen, lint en elastiek dat  nog in de kast lag moest eraan geloven. Het was niet makkelijk, sommigen werden zelfs niet in hun directe omgeving gesteund maar ze beten door. Vanuit de Belgische overheid werd een patroon gelanceerd net als aanbevelingen voor de materiaalkeuze. Er was nood aan coordinatie want de oproepen uit verschillende takken van de zorg kwamen binnen en door de lockdown was ook de bezorging een probleem.

Een dokter en vrijwilliger namen de coordinatie van de logistiek op zich: alle maskers - gewassen en verpakt - werden gekeurd en bedeeld. Verschillende personen stonden in voor de ophaling en levering van de maskers, alles coronaproof. De stockage gebeurde in eigen woningen.

Toen de persoonlijke voorraad op was  zijn de burgers van Ternat, materiaal beginnen leveren. Er werden donaties gedaan van garen, lakens en elastiek.  AD Delhaize Ternat deed een grote schenking van garen en elastiek. Alle stoffenwinkels waren immers verplicht gesloten. Mid Winter  stelde zijn rekening ter beschikking om eenmalige giften te ontvangen. Daarmee konden de vrijwilligers ontbrekende materialen aankopen.

Toen ook burgers naar de mondmaskers begonnen te vragen, besloten de vrijwilligers dat ze de mondmaskers in hoofdzaak zouden blijven doneren voor de zorg. Ze stelden de solidariteit boven winst.

In totaal werden op 2 maand tijd zo een 5.000 mondmaskers gemaakt en bedeeld. Ze gingen naar thuisverpleegkundigen, ziekenhuisafdelingen waar geen corona-patienten lagen, gehandicaptenzorg, scholen met mindervaliden, leerkrachten , triage-posten, OCMW Ternat, apothekers en lokale handelaars die hun personeel bescherming moesten bieden in een periode dat er op de markt geen proffessionele maskers voorradig waren.

Vandaag zijn er nog steeds een paar vrijwilligers gratis mondmaskers aan het maken voor behoeftigen in en buiten ternat.

Wij zijn er trots op dat 50 vrouwen en mannen, waarvan de meeste elkaar nog steeds niet ontmoet hebben, vanuit hun eigen woning en naar eigen vermogen hebben bijgedragen aan de solidariteit in onze gemeente", besluit Ineke Hofman

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 sep 2020
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 14 jul 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido | 02 jul 2021
Guido Van Cauwelaert | 01 jul 2021
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 29 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 29 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 27 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 26 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 25 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 25 jun 2021
Guido Van Cauwelaert | 20 jun 2021

archief