TERNAT - Gemeente neemt overtollige huisvuilzakken terug

TERNAT - Gemeente neemt overtollige huisvuilzakken terug

Img_4633
 
Img_4634
De overtollige oude rode zakken zullen worden teruggenomen door de gemeente.
 

Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe afvalzakken. Die worden verdeeld door afvalintercommunale Intradura. De oude gemeentelijke afvalzakken mogen nog tot eind juni gebruikt worden. Op voorstel van N-VA, Open VLD en sp.aGroenXL besliste de gemeenteraad gisteren dat de gemeente de voorraad van inwoners die teveel zakken hebben, zal terugnemen. 

Aan de inwoners werd eerder gevraagd om zoveel mogelijk overtollige zakken aan elkaar door te verkopen. Maar dat neemt niet weg dat de gemeente overtollige zakken moet terugnemen. In de prijs van die zakken zit een bijdrage van de burger voor het ophalen en verwerken van zijn afval. Als de burger die zakken niet meer mag aanbieden moet de gemeente ook die belasting terugbetalen.

Vlaams Materialendecreet

Vanaf 1 juli 2021 moeten de afvalzakken die de overheid gebruikt, voor 80% uit gerecycleerd materiaal bestaan en daar voldoen de oude zakken niet aan. Dat staat in het VLAREMA. Het Vlaamse duurzaam materialenbeheer werd vastgelegd in het Materialendecreet. En in dit decreet ligt de nadruk niet meer op het begrip 'afval', maar wel op 'materiaal'. Het VLAREMA (Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen) vertaalt de principes van het Materialendecreet naar de praktijk.

Dat VLAREMA bepaalt bijvoorbeeld ook dat winkels vanaf 1 januari geen plastic wegwerpzakjes meer mogen aanbieden aan hun klanten. 

Sinds de gemeente in 2014 een nieuw afvalpreventiebeleid voerde daalden de afvalcijfers er spectaculair en werd de gemeente van slechtste leerling in Vlaanderen plots de beste van Halle-Vilvoorde. In 2014 werd zo’n 27 % restafval  minder opgehaald dan in 2013. Met een voorlopig gemiddelde van  115,72 kg/inw werd Ternat de gemeente met het minste afval in het werkingsgebied van intercommunale  Haviland.  Het jaar daarna daalde het resultaat tot 100 kg per inwoner.

EERDER VERSCHENEN

Vanaf 2021 eenheidsprijs voor huisvuilzakken in gebied van INTRADURA 

Ternat. Afvalpreventiebeleid werkt

Ternat heeft beste afvalresultaten van Halle-Vilvoorde 

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2020
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 13 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021
Guido Van Cauwelaert | 31 dec 2020
Guido Van Cauwelaert | 29 dec 2020
Guido Van Cauwelaert | 21 dec 2020

archief