TERNAT - Bloemenzaad

C21

TERNAT - Bloemenzaad

2021_ternat_in_de_bloemen
 
Zaadbom
 

Op 20 maart kan je tussen 13 en 14 uur een pakje bloemenzaad komen halen in het gemeentehuis. Natuurpunt en de Milieuraad willen dat er meer bloemen komen om de bijtjes te helpen de biodiversiteit te verhogen,

Zaadbommen zijn kleine kleibolletjes met bloemzaadjes erin. Als je deze op braakliggende stukken grond gooit dan groeien daar bloemen uit met veel voedsel voor bijen. Op deze manier kan je op een leuke en makkelijke manier de natuur een handje helpen.

Contact Milieuraad Wenke De Vriese wenke14@hotmail.com

Hoe maak je zaadbommen?Wat heb je nodig:

  • ⅔ klei (of zeer kleiachtige grond)
  • 1/3 tuingrond, met eventueel een beetje grond of compost
  • een geschikt zaadmengsel.

Maak bolletjes van de klei. Rol ze nadien in de potgrond.

Als de structuur te droog is (moeilijk te rollen) voegen we een beetje water toe, als het te nat is, voegen we een beetje grond toe. De verhoudingen zijn uiteraard afhankelijk van de grondsoort en de klei. Open de bolletjes voorzichtig om er wat zaden in de prutsen, en sluit ze vervolgens terug. Helemaal klaar om gedropt te worden!

In deze handige video zie je ook hoe dit praktisch in z’n werk gaat.

Enkele tips

Je moet voorzichtig zijn waar je het zaad gooit. Als het terrein volledig beschut is tegen de zon of regen, is het nutteloos. De bodem is ook heel belangrijk. Asfalt kan bij hoge temperaturen stijgen en zelfs het ontkiemen van het zaad voorkomen. En zelfs als het zaad ontkiemt, is het onwaarschijnlijk dat de plant het goed zal doen vanwege een gebrek aan grond. Aan de andere kant, op kale grond, in kort gras of zelfs op grind, werkt het zeer goed, de zaden ontkiemen zodra de regen de bom oplost en de plant het volhoudt.

We raden je aan om vaste planten te zaaien, die enkele jaren meegaan. Kies ook wat honingplanten, die bestuivers zullen aantrekken en bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied. Je kan de zaden verzamelen of in het tuincentrum kant-en-klare mengsels kopen.

Doe er niet te veel zaden in, anders zal er te veel concurrentie tussen de planten ontstaan. Een kleine snufje is genoeg voor een bom met een diameter van 3 centimeter. Als de zaden groot zijn, zoals die van pompoen, zijn één of twee zaden per bom voldoende.

Tenslotte, als je zaadbommen gooit, laat het dan weten, om het wonder te delen. Gooi een bommetje over de haag bij je vrienden, deel het op Facebook, of op deze interactieve kaart die je toelaat om mede guerillero/as te localiseren. Als je onze artikels leuk vindt, laat het ons dan zeker weten op onze Facebook pagina. Ontdek Boeren & Buren hier..

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2021
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 aug 2022
Guido van Cauwelaert | 10 aug 2022
Guido Van Cauwelaert | 20 jul 2022

archief