TERNAT - Slechtvalken worden zaterdag geringd door Natuurpunt

C21

TERNAT - Slechtvalken worden zaterdag geringd door Natuurpunt

Slechtvalken_screenshot_20210511-133237_samsung_internet
 

De 4 jonge slechtvalken zijn al aardig gegroeid en zoals je op de foto merkt, de eerste veertjes beginnen hun weg te zoeken. Vergis je niet, den dikken op de voorgrond is kwiek en wel aan het slapen en het verschil in grootte heeft meer te maken met het cameraperspectief dan met de werkelijke grootte, zegt Herwig Stoelzaet van Natuurpunt Ternat. Onze erkende vogelringer, Geert Van de Vijver, zal zaterdag  om 14 uur de jonge pullen (is andere naam voor jonge vogels, zoals kuikens bij kippen) elk voorzien van 2 ringen: een wetenschappelijke ring die te vergelijken is met onze identiteitskaart en een kleurrijke ring die makkelijk met een verrekijker kan gelezen worden. Op die manier kan elke vogel geïdentificeerd worden hetzij als slachtoffer, hetzij als waarneming.

Waarom nu ringen?

Eerst en vooral moeten de pootjes dik genoeg zijn om een ring aan te schuiven die ook voor een volwassen vogel groot genoeg is. Vervolgens moet ringen gebeuren alvorens de pullen zo oud zijn dat ze al zeer mobiel worden en eventueel het nest zouden verlaten.

Wat gebeurt er op zaterdag 15/05?

De erkende vogelringer haalt de jongen uit het nest. Deze worden gemeten en gewogen en alle gegevens worden genoteerd en opgeslagen. Vervolgens komen de ringen aan de poot en worden de jongen weer in het nest gelegd. Het is een kleine verstoring, maar noodzakelijk om de dieren te kunnen opvolgen en bestuderen. De verstoring wordt tot een minimum beperkt.

We weten ondertussen dat een heel gevarieerd publiek dagelijks via onze webcam heel het gebeuren opvolgt, gaande van Ouderlingen zorgcentra, via klassen als didactisch en pedagogisch materiaal en in de huiskamer.
Iemand vertelde mij dat het verslavend werkt hij en hij -als hij even tijd had- de app op zijn gsm opende om te zien hoe het was in het nest. Een andere liet het beeld aan als een rustgevend achtergrond.

Wie die dag tussen 14 en 15u naar de livestream gaat kijken, zal rond 14u een paar handen (die van Geert) zien die de jongen uit het nest tillen. Vervolgens gaat Geert op een meer comfortabele plaats ringen, meten en wegen om ze vervolgens weer zorgzaam in hun vertrouwde nest te plaatsen.

En de ouders, Zjozjef en Zjertrude?

Die zullen tijdens de hele operatie heftig te keer gaan. Wie dan in de buurt van de kerktoren gaat, zal behoorlijk wat kabaal horen. Al bij al is het erger en gevaarlijker voor de vogelringer dan voor de jongen. Eenmaal de jongen weer in het nest, keert de rust terug; inspecteren de ouders hun teruggeplaatste kroost en gaan verder met hun goede zorgen.

Wat te verwachten de komende weken?

De pullen krijgen uiteraard een verenpak, ze zullen meer en meer rondhuppelen in het nest om vervolgens steeds meer uit het beeld te verdwijnen richting torenrand. De eerste oefeningen in overwinnen van hoogtevrees (als dat al zou bestaan bij vogels van die orde), om vervolgens wat beperkte fladderpogingen te ondernemen om te slotte vol overgave van de torenrand te duiken, een weinig stabiele eerste vlucht te maken, die gemiddeld op een lager gelegen dak of het kerkplein uitkomt.

Vogels op het kerkplein maken voorbijgangers wat ongerust en willen ze ter hulp snel. NIET DOEN, dus! Ze hebben een behoorlijk scherpe snavel en vlijmscherpe klauwen en kunnen je derhalve ernstig verwonden. Je hoeft ook geen vogelopvangcentrum in te schakelen!
De reden van de landing op het plein is dat ze onervaren vliegers zijn en nog niet de juiste techniek onder de knie hebben. Ze zijn trouwens ook vet gevoederd door de ouders.
Om je gerust te stellen: de ouders komen hun jongen verder voederen en opvoeden en na enkele dagen kiezen ze terug het luchtruim om nog enkele weken ergens op de toren post te vatten.
De inwoners op het kerkplein ken ondertussen al het ritueel en Geert schiet ter hulp indien nodig.

 

Hebben de jongen een naam?

Natuurpunt Ternat kreeg heel wat suggesties voor namen van trouwe volgers en ook enkele wenskaarten bij de blijde geboorte.

Suggesties voor namen waren er in overvloed, van dagelijkste tot historische: Eye en Fly, Gert en Trudo, Earth en Sky, Katharina en Valentina, Horus, Karrewiet, Voly… en ook een meer wetenschappelijk geïnspireerde: APM001, APM003 voor de mannetjes en APV… voor de wijfjes.

 

Alvast een dikke pluim voor ons Zjertrude en Zjozjef en na nog enkele drukke weken we meer me-time. Ook een dikke merci aan al wie ons project steunde en volgde. Meer informatie vind je op het informatiebord rechts van de kerktoren.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2021
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 24 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 15 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 12 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 11 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 10 jan 2022
Guido Van Cauwelaert | 06 jan 2022

archief