TERNAT - Hoe zou het met Zjozjef  en Zjertrude zijn?

C21

TERNAT - Hoe zou het met Zjozjef  en Zjertrude zijn?

_
 

Het is nu een 6 maand stil geweest rond deze hoogvliegers. Na een succesvol 2021, met 4 eieren en prachtige jongen, het plaatsen van een infobord aan de kerktoren van Ternat, een livestream met permanent beeld op hun avonturen en de strapatzen van het uitvliegende jong geweld. Zowel de scholen als de woon zorgcentra vonden hun weg naar de hoge toren en rapporteerden on geregeld hun observaties.

 

Ondertussen hebben we de winter gerond en is het dynamische duo zonder kleerscheuren door de winter gekomen. Dat wil zeggen: jagen in de verre omgeving van de toren en -vooral Zjozjef – zo tussen en door op het kruis post vatten, kwestie van huis en thuis toch niet onbewaakt achter te laten.


De geringde jongen zijn uitgezwermd, waar weten we niet. We komen het alleen te weten als een of andere vogelaar het ondertussen volwassen jong voor de verrekijker krijgt en de ring kan ontcijferen. Andere mogelijkheid is een minder optimistisch scenario: slechtvalk wordt gesignaleerd als slachtoffer, gewond en dood. Maar tot nu toe, geen nieuws en laat ons zeggen goed  nieuws.

 

Wie tot nu toe naar onze live stream ging kijken, zag een leeg nest met wat pluimen en wat ringen van verloren gevlogen duiven.

 

Vorig jaar, 2021 vielen de eerste eieren zowat rond half maart in het nest. 

 

Foto hieronder is zwart/wit, want het is een foto bij nacht wanneer het eerste ei vers van de pers kwam

Niks is zeker, maar er begint toch al wat te roeren. We kregen al enkele berichten van livestreamers die een glimp van Zjozjef op het nest gezien hadden.


En zo begint het. Zjozjef komt wat scharrelen in de nestkast, draait een legkom en verdwijnt weer om na enkele uren, dagen het zelfde ritueel te herhalen. Zjozjef laat wel van zich horen in het nest. Met luide schreeuwen tracht hij zijn madam naar binnen te lokken. Als hij genoeg zijn best doet, komt ze op bezoek, zeg maar inspectie. Rommelt het werk van Zjozjef wat door mekaar in de orde van: “Dat kan beter! Herbeginnen maar.” En Zjozjef is volgzaam… tot op een dag er een eerste ei ligt.

 

En dat wil je niet missen als supporter van de Ternatse slechtvalkenclub.


Dus… het moment breekt aan dat je dagelijks bezoekje of dagelijkse bezoekjes starten en dat kan je via deze linken of QR-code: tps://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-ternat/projectenhttps://www.natuurpunt.be/afdelingen/natuurpunt-ternat/projecten

 

Livestream Slechtvalken Kerktoren Ternat - NetcamViewer Live

 

pastedGraphic.png

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mrt 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 19 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief