TERNAT - Jonge slechtvalken geringd

C21

TERNAT - Jonge slechtvalken geringd

941c735d-bfde-4c91-ab8a-544994c4009f
 
97bb405b-c987-44fc-b408-cdb912c99d9e
 
82df7815-0576-4946-b5aa-96b307373acb
 

De drie jonge slechtvalken die op de toten van de Sint-Gertudiskerk werden geboren, werden nu ook geringd. En daar kwam heel wat volk naar kijken. Eenmaal het dons begint te wijken voor de eerste stoppels, komt de ringploeg in actie. Geert en Walter zijn erkende ringers en weten hoe dat moet. 

Terwijl Walter het publiek een heel verhaal over slechtvalkwetenswaardigheden presenteerde, kroop Geert de dikke 60 meter hoge wenteltrap op om de jongen uit het nest te halen. Wat later wrongen zich de hoge tonen van een verontruste Zjozef en Zjertrude tussen de uitleg van Walter; blikken van de toeschouwers werden naar de top van de kerktoren getrokken: voor ons het signaal dat Geert in de buurt van de nestkast, en dus de jongen was.

Toen Geert met 2 zwarte emmers uit het kerkportaal kwam, begonnen de oh’s en ah’s en cutes en … de sfeer te zetten. Kleine kinderen werden opgetild, nekken werden uitgerokken en gsm’s in aanslag gehouden. 

De drie jonge slechtvalken werden gekeurd en geringd. De eerste en grootste bleek een vrouwtje te zijn; de twee andere zijn mannetjes.

De kinderen keken gefascineerd naar zoveel donzige schoonheid. Aan het aantal foto’s die getrokken werden, vermoed ik dat heel wat volwassenen al even ontroerd en gefascineerd waren.

Alvorens Geert de jongen in de 2 emmers terug naar hun vertrouwde nest bracht, gaf hij nog wat raadgevingen en tips mee: Binnen een 2-tal weken verlaten de jongen hun nest. Hun eerste vlucht vanop de hoge kerktoren gaat vrij stijl naar beneden, de grond dus. Niks abnormaals, want de jongen zijn moddervet en dus te zwaar. Daarnaast hebben ze nog geen enkele vliegervaring, wat de gevolgen laat raden. Als ze ergens in de bergen zouden wonen, zouden ze eerst naar een lager gelegen richel vliegen en zo hun vliegvaardigheden opbouwen.

Passanten zijn geneigd om bezorgd alarm te slaan wanneer ze een jonge slechtvalk op het kerkplein of omgeving zien rondwandelen, maar dat is echt niet nodig. Sterker nog: niet aanraken! Met hun imposante klauwen kunnen ze al aardig weg! Buurtkatten of honden blijven wijselijk uit de buurt bij zoveel blazend geweld. De jongen zwalpen beneden rond de kerktoren wat rond tot ze afgeslankt zijn. Na een paar dagen geraken ze op de vleugels en stijgen ze op. In tussentijd zijn de waakzame ouders in de buurt.
Het is ook echt niet nodig om een vogelopvangcentrum te mobiliseren, tenzij de vogel gewond is. Onder aan de kerktoren staat een infobord met nog nuttige info en interessante QR’s.

Eenmaal ze kunnen vliegen blijven ze nog wat onder de vleugels van de oudjes tot ze de laan uitgestuurd worden en op zoek gaan naar een eigen territorium.

Wie nog graag wat in het nest de capriolen van het olijke trio volgt, kan dit via de webcam volgen. Hoe groter ze worden, hoe minder ze in hun nestkast komen en dus hoe meer ze buiten op de kerktoren vertoeven. Voorbijgangers kunnen dan van dat spektakel genieten!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 mei 2022
Guido
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 19 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief