TERNAT - Lokaal Opvanginitiatief heropend

C21

TERNAT - Lokaal Opvanginitiatief heropend

3890986f-b4a5-4d6e-a97b-a70e67e8dc9f
Van links naar rechts: Marieke Segers – Christiane Servranckx – Vera Servranckx – Marc Faes – Anna Parys
 
Op 7 maart heropende Ternat zijn LOI (Lokaal Opvang Initiatief) op de Assesteenweg in het bijzijn van de directe buren, de leden van het Bijzonder Comité Sociale Dienst en gemeenteraad.  Na een grondige renovatie staat de woning terug open voor de opvang van vluchtelingen.

 

De garages naast het LOI werden via een projectaanvraag, ter bestrijding van de dakloosheid, verbouwd tot doorgangsappartementen.  Het Sociaal Huis Ternat ontving hiertoe 2 subsidies. Enerzijds “Project sociale innovatie in de strijd tegen dakloosheid en doorgangswoningen”, een subsidie van de federale overheid via de Nationale Loterij en anderzijds “Projectoproep noodwoningen”, een subsidie van Vlaanderen.

 

“Ik ben heel vereerd dat ik mijn mandaat mag aanvatten met het heropenen van dit initiatief. Alle eer gaat echter uit naar het harde werk van mijn voorganger Marc Faes en de maatschappelijk werkers. Maar ook onze Ternattenaars ben ik ontzettend dankbaar. Voor de inrichting van het LOI werd vooral gebruik gemaakt van meubilair dat we van hen mochten ontvangen” aldus Anna Parys, schepen van Welzijn en voorzitster van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst

 

Ruimte voor 2 gezinnen

 

Nu de verbouwing is beëindigd kan het LOI opnieuw opengesteld worden voor de opvang van vluchtelingen. De opvang van deze kwetsbare doelgroep is een wettelijke opdracht van het lokaal bestuur. Het LOI heeft ruimte voor 2 gezinnen van maximum 4 personen. De toewijzing van deze gezinnen gebeurt via Fedasil. De opvang wordt door de federale overheid gesubsidieerd. 

 

 

 

Maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis begeleiden de vluchtelingen in hun integratietraject (lessen Nederlands en een inburgeringscursus). Zij kunnen hierbij beroep doen op vzw PIN (Partners in integratie) waarmee een samenwerking werd aangegaan om de toeleiding van deze mensen tot diensten en organisaties te bevorderen. Op deze manier kunnen deze vluchtelingen volwaardig participeren aan onze samenleving.

 

Meerjarenplan 2020-2025

 

De uitbouw van het LOI past in het meerjarenplan 2020-2025 van het lokaal bestuur Ternat om het aantal doorgangswoningen uit te breiden. Dit om gezinnen in precaire situaties (doorstroom vanuit het lokaal opvanginitiatief, relatiebreuk, uithuiszetting, ...) een tijdelijke woonoplossing te bieden. 

 

LOI

 

Een LOI is een kleinschalig opvanginitiatief voor asielzoekers, georganiseerd door een OCMW en gefinancierd door de Federale Overheid. Verzoekers om internationale bescherming hebben recht op materiële hulp (opvang) gedurende de volledige procedure.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2023
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 18 jun 2024
Guido | 14 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 04 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 30 mei 2024
Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024

archief