TERNAT - Gemeenteraad neemt bevoegdheid uit handen college: gemeente moet zich burgerlijke partij stellen in onderzoek onregelmatigheden

C21

TERNAT - Gemeenteraad neemt bevoegdheid uit handen college: gemeente moet zich burgerlijke partij stellen in onderzoek onregelmatigheden

Eedaflegging_gunter
 

Er komt een extra gemeenteraadszitting (achter gesloten deuren) om te oordelen of het gemeentebestuur zich burgerlijke partij moet stellen en zo druk uitoefenen op het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden van een ambtenaar inzake personeelsaangelegenheden evenals mogelijke belangenvermenging met voorkennis, en door het huidige college genomen beslissingen inzake ruimtelijke ordening.

Open VLD en N-VA schreven hiervoor een brief aan de voorzitter van de gemeenteraad en Voor Ternat en VooruitGroenXL zorgden voor de vereiste meerderheid om de gemeenteraad ook effectief te kunnen laten doorgaan. De gemeenteraad neemt hierdoor de bevoegdheid voor de beslissing uit de handen van het college van burgemeester en schepenen. In het college heeft CD&V-Volks de beslissende stem en dat leidde al tot onenigheid met Voor Ternat in het dossier.

Audit Vlaanderen stelde tijdens de uitvoering van deze auditopdracht vast dat er in lokaal bestuur Ternat een problematische organisatiecultuur heerst, met grote frustraties, verdachtmakingen, ziektes en ontslagen als belangrijkste exponent. Deze vaststellingen zijn een bevestiging van wat Audit Vlaanderen reeds in 2020 formuleerde in het auditrapport van de toen uitgevoerde organisatieaudit. Een problematische organisatiecultuur vergroot het risico op een problematische werking, fouten en onregelmatigheden bij een lokaal bestuur. De organisatiecultuur heeft immers een grote impact op de organisatiebeheersing van een bestuur.

Audit Vlaanderen heeft ook vragen bij bouwvergunningen die het college toekende. Niettegenstaande het negatieve advies van het departement Landbouw en Visserij en de uitdrukkelijke voorwaarde uit het advies van de omgevingsambtenaar dat geen wedstrijden konden worden toegelaten op de locatie die het voorwerp uitmaakte van de vergunningsaanvraag, besliste het college toch om een omgevingsvergunning af te leveren voor een paardentrainingspiste in landbouwzone. Het departement Omgeving Vlaanderen stelt dat het collegebesluit een onduidelijke en betwistbare rechtsgrond heeft voor de georganiseerde en geplande wedstrijden op de betrokken locatie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2023
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Ingezonden | 14 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 13 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 09 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 07 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 07 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 05 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024
Redactie Editiepajot | 03 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 30 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 24 jan 2024

archief