TERNAT DOPT MEE : actie voor blindengeleidehonden

C21

TERNAT DOPT MEE : actie voor blindengeleidehonden

Deadef94-e6b5-4e91-93ce-a15dd36243c0
De dopjes “met vleugels” van de drankkartons kunnen niet gerecycleerd worden omdat er metaal in zit. Veel werk voor de vrijwilligers om ze uit de ingezamelde dopjes te halen.
 

Dopjes hangen steeds vaker vast aan plastic flessen. Dat gebeurt om zwerfvuil te voorkomen. Maar daardoor doen sommige mensen niet meer de moeite om de dopjes bij te houden voor de inzameling voor blindengeleidehonden. Dopjes "met vleugels" van drankkartons kunnen dan weer niet meegerecycleerd worden omdat er metaal in zit. Maar er is ook goed nieuws: grote doppen van chocopotten en dergelijke worden nu ook ingezameld. 

Dopjes worden al jaren ingezameld om de opleiding van geleidehonden te financieren. Toen het BCG in 2005 begon met deze actie waren enkel dopjes van plastic flessen toegestaan. Omdat de dopjes van een hard soort kunststof zijn en schoon gesorteerd ingeleverd worden, kunnen ze goed en efficiënt gerecycled worden.Maar intussen mogen er ook grotere deksels, zoals die van choco- en honingpotten, ingezameld worden.

Recyclage

De dopjes worden gewogen en in bakken gelost waarna ze op een transportband worden uitgespreid voor een laatste sortering.
De dopjes gaan dan door een machine die ze maalt tot schilfers.
Deze schilfers worden onder hoge temperaturen gesmolten en in mallen geperst zodat er o.a. paletten van gemaakt kunnen worden

Waarom zit er metaal in de drankkartons?

In heel veel verpakkingen zit een metaallaag(je). Dat is al lang zo in de verpakkingen van medicijnen. Frisdrankpakken hebben dezelfde opbouw. Het metaallaagje dat er in zit (9 van de 10 keer aluminium) zorgt voor een langere houdbaarheid omdat het o.a. een barierre vormt voor vocht en licht. In het geval van chocomel (heeft dik karton en een dikke lichtdichte dop) zal het weren van licht niet het belangrijkste zijn.
Het weren van vocht zorgt er óók voor dat de verpakking zelf niet gaat uitzetten waardoor het voor micro-organismen gemakkelijker wordt om binnen te komen. Chocomel is namelijk een fantastische voedingsbodem voor micro-organismen.
Dus om een lang verhaal redelijk kort te maken, de metaallaag dient voor een betere en langere houdbaarheid van het product.

TERNAT DOPT MEE heeft ook een facebookpagina waarop je hen kan volgen.

Eerder verschenen 

The Leaf spaart dopjes voor blindengeleidehonden 

Dopjesmarathon voor blindengeleidehond

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2023
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023
Guido van Cauwelaert | 02 dec 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 21 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 19 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 08 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 07 nov 2023

archief