TERNAT - Gouverneur haalt Ternatse bouwstop onderuit (update)

C21

TERNAT - Gouverneur haalt Ternatse bouwstop onderuit (update)

A8c55199-941d-4505-9055-ca2d1500630e
 

Deze morgen werd bekend dat de beslissing om een bouwstop in te voeren in Ternat werd vernietigd door de Gouverneur van Vlaams-Brabant. Er kwam een klacht van een veertigtal belanghebbenden die nu gelijk krijgen van de gouverneur. Tegen deze beslissing kan nog beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

De bestreden beslissing is in feite een algemeen geldend verbod op een aantal soorten projecten die principieel vergunbaar zijn volgens de bestemmingsvoorschriften (gewestplan, RUP). Dit is niet mogelijk via een eenvoudig gemeenteraadsbesluit, stelt de gouverneur in zijn motivering.

 

De gemeenteraad kan wel een beslissing nemen die de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen vastlegt maar kan de bestemming van een gebied niet wijzigen (daarvoor is er een RUP nodig).

 

De overheid die de vergunning aflevert (college, deputatie…) kan wel rekening houden met de door de gemeenteraad gewenste beleidsmatige ontwikkeling. Maar de gemeenteraadsbeslissing kan dus geen algemeen bouwverbod inhouden.

 

De onenigheid over deze bouwstop was de directe aanleiding om een nieuwe politieke meerderheid te organiseren in Ternat. Open VLD, N-VA en CD&V-Volks waren voor. Voor Ternat twijfelde aan de wettelijkheid van het invoeren ervan en VooruitGroenXL diende een amendement in om aan individuele particulieren wel nog de mogelijkheid te bieden om samen projecten voor meergezinswoningen in te dienen voor hun eigen woonbehoeften maar dat werd door de nieuwe meerderheid weggestemd. Voor Ternat diende te vertrekken uit de meerderheid en werd vervangen door Open VLD/N-VA.
 
Morgen dient de nieuwe meerderheid opnieuw een motie van wantrouwen in tegen Anna Parys (vorige maand waren ze vergeten een opvolger aan te duiden). De onenigheid over de bouwstop is opnieuw de motivatie, die de schepen moet doen ontslag nemen. En nu wordt die beslissing vernietigd. Rare toestanden in Ternat. 
 
Wanneer worden trouwens de RUP's Bebouwde Ruimte en Open Ruimte opnieuw uit de schuif gehaald? Het was het niet afgewerkt geraken van deze ruimtelijk uitvoeringsplannen, die nog werden opgestart onder impuls van VooruitGroenXL en LVB in de vorige legislatuur, dat de aanleiding vormde voor de vroegere oppositie om een voorstel van bouwpauze in te dienen. Ruimtelijke Ordening was eigenaardig genoeg steeds een 'bevoegdheid' van CD&V in het schepencollege maar toch werd dit probleem plots voor hen de motivering om van coalitiepartner te wisselen...
 
UPDATE: reactie Voor Ternat : 
 
"Het voorstel was ondoordacht", zegt Yo De Beule, van Voor Ternat.
 
Voor Ternat onthield zich in mei bij de stemming rond de bouwpauze. Voor Ternat stelde zich van bij het begin vragen bij de wettelijkheid van het voorstel. 
 
Voor Ternat stemde ook niet tegen: “De ruimtelijke ordening in onze gemeente ligt ons wel degelijk nauw aan het hart en een dergelijke beslissing neem je niet licht. Wij kijken dan ook uit naar het vervolg.” 

Voor Ternat hoopt nu op een snelle doorstart voor de opmaak van het RUP Bebouwde Ruimte met een open en transparante discussie met alle betrokkenen. “Dit dossier verdient een ruim debat en een coherent voorlopig kader dat de krijtlijnen voor de volgende maanden aangeeft. Het dossier mag niet langer blijven liggen.”
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jul 2023
Guido
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 12 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024

archief