TERNAT/REGIO - Het loopt grondig fout met de sociale huisvesting in de streek door het wanbeleid van de Vlaamse regering - Leegstand gaat nog toenemen

C21

TERNAT/REGIO - Het loopt grondig fout met de sociale huisvesting in de streek door het wanbeleid van de Vlaamse regering - Leegstand gaat nog toenemen

Fc962ff4-7e9a-4a66-9456-498faf9d426f
De maatschappij, met huidige zetel in Sint-Pieters-Leeuw moet 2000 woningen overdragen en haar werkingsgebied verleggen naar Kapelle-op-den-Bos en omgeving. Deze onverantwoorde beslissing van de Vlaamse regering brengt de maatschappij en de sociale huisvesting in onze streek zwaar in de problemen.
 

In de Ternatse gemeenteraadscommissie kwamen afgevaardigden van de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, met zetel in Sint-Pieters-Leeuw, die momenteel nog de meeste sociale huurwoningen in Ternat beheerd, vragen van gemeenteraadsleden over leegstand en stand van zaken van de hervorming van de sociale huisvestingssector in onze regio, beantwoorden. 

WOONMAATSCHAPPIJEN
 
Sinds 1 juli 2023 vormen sociale huisvestingmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’) samen de woonmaatschappijen, waarbij er telkens maar één speler is per gemeente. 
Bij de hertekening van de werkingsgebieden kreeg de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij harde klappen te verduren. De maatschappij houdt van de 2200 woningen die ze beheerde er nog 65 over.
 
De maatschappij, met huidige zetel in Sint-Pieters-Leeuw moet haar werkingsgebied verleggen naar Kapelle-op-den-Bos en omgeving. Deze onverantwoorde beslissing van de Vlaamse regering brengt de maatschappij en de sociale huisvesting in onze streek zwaar in de problemen. Het personeel dat nu in Sint-Pieters-Leeuw werkt, heeft weinig zin om in de toekomst elke dag via de ring naar Kapelle-op-den-Bos te trekken en zocht/zoekt een andere werkgever. Ander personeel zoeken dat voorlopig naar hier moet pendelen in afwachting van de delocalisatie van de zetel, is enorm moeilijk. De maatschappij behelpt zich met jobstudenten en (duur) ingehuurd personeel. 

Het beheer van 2135 woningen overdragen naar een andere maatschappij is een enorme klus, die de normale werking enorm bemoeilijkt en het verruimen van het aanbod aan sociale woningen onmogelijk maakt. Dat is ook de voornaamste reden dat het renoveren en opnieuw toewijzen van sociale woningen achterop geraakt. 
 
Kortom, de Vlaamse regering heeft er weer een zootje van gemaakt, concludeerden Rutger Belsack en Guido van Cauwelaert van VooruitGroenXL, na afloop van de uiteenzetting. Dat bepaalde partijen daarbij de afbraak en de privatisering van de sociale huisvestingssector op het oog hebben ligt voor de hand. Tijd dat we als gemeente daar ook tegen protesteren, besloot Rutger Belsack in de commissie.
 
ALLE PRAKTISCHE ZAKEN LOPEN VOLLEDIG IN HET HONDERD
 
Klopt allemaal zegt een insider uit de sector. Volgens de minister zijn de woonmaatschappijen gevormd en kan de werking nu terug gewoon lopen. Alle praktische zaken lopen echter volledig in het honderd en zorgen voor veel extra werkdruk:
- de verschillende procedures voor de werking die Socialle VerhuurKantoren SVK's en SocialeHuisvestingsMaatschappijen hebben en 
- de overdrachten van de panden die pas tegen eind 2027 rond gaan zijn (hopelijk) 
om er maar een paar te noemen. 
 
WOONMAATSCHAPPIJEN HEBBEN GEEN LIJSTEN MEER 
 
En dan nu nog heel het gedoe met het CIR (Centraal Inschrijvingsregister) dat telkens uitgesteld wordt. 
 
Daardoor hebben de woonmaatschappijen nu zelf geen lijsten meer van kandidaten in de gemeenten waar ze woningen moeten afstaan in de toekomst, dus de leegstand gaat alleen maar erger worden. 
 
Mooi dat VooruitgroenXl dit aangehaald heeft in de commissie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2024
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024

archief