Voorbereidingswerken ruimen slib in Kruikenburgpark in TERNAT

C21

Voorbereidingswerken ruimen slib in Kruikenburgpark in TERNAT

Scherm__afbeelding_2024-07-24_om_15
Op 10 juli werden er stalen van het slib in de kasteelvijver genomen om de herstellingswerken voor te bereiden.
 

ERF en gemeente maken werk van herstel historisch park

De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF) en de gemeente Ternat maken werk om het historische Kruikenburgpark binnen enkele jaren in volle glorie te herstellen. Onder meer zal de kasteelvijver grondig onder handen worden genomen. Zo zal het slib in de vijver geruimd worden. Om deze werken goed te kunnen voorbereiden, werd op 24 juli het slib onderzocht.
De kasteelvijver, met een oppervlakte van ongeveer 14.100 m² en een kweekvijver van 1.300 m², zal grondig onder handen worden genomen als onderdeel van het herstel van het Kruikenburgpark zelf.
Het slib in deze vijver zal geruimd worden. Om dit werk goed voor te bereiden, is een grondige analyse van het slib nodig.
​Daarom nam het PIH-departement leefmilieu op 24 juli op verschillende locaties in de vijver stalen van het slib. Deze stalen zullen nu in het laboratorium verder worden onderzocht.
​De analyse is belangrijk om de samenstelling van het slib te bepalen en te weten of en in welke mate het verontreinigd zou zijn. Aan de hand van deze analyse zal dan bepaald worden op welke methode het slib uiteindelijk afgevoerd zal worden en waar het naartoe gebracht moet worden.
“Omdat het Kruikenburgpark beschermd is als cultuurhistorisch landschap kunnen we voor de uitvoering van dit onderzoek rekenen op steun van de Vlaamse overheid. De Erfgoedstichting Vlaams-Brabant heeft daartoe een premie aangevraagd bij het agentschap Onroerend Erfgoed. En deze premie is ook toegekend. Dit betekent dat we, na het afronden van het onderzoek en het opleveren van het rapport, 80% van de kosten vergoed krijgen”, zegt schepen Geert De Feyter.
“In de volgende fase van het project zal de vijver dan ook worden schoongemaakt en zullen de oevers worden hersteld. We hopen dat het park in de toekomst weer een bruisende plek wordt waar bezoekers kunnen genieten van de natuur en misschien zelfs een bootje kunnen varen op de vijver” besluit Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed en voorzitter van Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 24 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 20 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 18 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 16 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 09 aug 2024

archief