ASSE - Gemeentebestuur laat waardevolle tegelcollectie verder verkommeren

C21

ASSE - Gemeentebestuur laat waardevolle tegelcollectie verder verkommeren

Editiepajot_asse_delftse_tegels_foto_kos
Agnes Fieremans. Foto's Kos
 
Editiepajot_asse_delftse_tegels_foto_kos__1_
Agnes Fieremans. Foto's Kos
 

Reeds meer dan twee jaar geleden trok Open Vld-oppositieraadslid Agnes Fieremans aan de alarmbel. Een unieke en uiterst waardevolle collectie handgemaakte tegels in het Oud Gasthuis takelt zienderogen af, er werd lange tijd niet naar omgekeken.

In maart 2008 werd uiteindelijk toch een restauratiedossier ingediend, maar navraag in de gemeenteraad leert dat de burgemeester en bevoegde schepen helemaal niet wakker liggen van de teloorgang van een collectie met waarde én geschiedenis.
 
“Reeds bij de voorstudie voor de restauratie, in 2003, bleken minstens 160 stukken van de collectie verdwenen. Navraag leert dat men niet eens weet of deze definitief verdwenen zijn of waar ze bewaard worden”, aldus Agnes Fieremans. “Omdat de gemeente en Haviland het dossier tergend lang hebben laten aanslepen, gaat het ook met de 2500 resterende stukken van kwaad naar erger. Er wordt gewoon geringschattend met dit unieke stuk erfgoed omgegaan.”
 
Fieremans zal dan ook op de gemeenteraad van 19 april nog maar eens aan burgemeester en schepenen vragen om duidelijkheid te scheppen: “Men weet gewoon zelf niet meer hoe groot de schade aan de tegels is, zo slecht heeft men dat dossier opgevolgd. We moeten bijna tot de vaststelling komen dat Haviland een garantie is op een gebrek aan daadkracht.”
 
Collega-gemeenteraadslid Vastersavendts treedt Fieremans bij: “Het is goed dat Agnes druk op de ketel blijft zetten. Dit is zeker niet het eerste dossier waaruit de nonchalance van de bestuurscoalitie blijkt. Denken we maar aan de geluidsmuren in Relegem, waarvoor nooit contact is opgenomen met het Vlaams gewest. Of recenter nog de bescherming van de hoppesites, ook al op de lange baan geschoven door gebrekkige opvolging van de gemeente.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2010
Gerrit Achterland
kos
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief