Make-over voor het Breughelbroek in ZELLIK

C21

Make-over voor het Breughelbroek in ZELLIK

Vlm_p200

Zopas zijn in Zellik de werken gestart om van het Breughelbroek een park te maken, waar zowel natuur als recreatie centraal staan. Daarmee geeft de Vlaamse Landmaatschappij uitvoering aan het Vlaams regeerakkoord, dat 10% van het landinrichtingsbudget voorziet voor het behoud en de kwalitatieve ontwikkeling van de open ruimte in de Vlaamse rand.

Het Breughelbroek, een zeldzaam stukje groen nabij de hoofdstad
Jarenlang meden de naburige appartementsbewoners van het Breughelpark, het lager gelegen Breughelbroek. Door de natte grond en door verwildering werd het park steeds minder toegankelijk. De natuur gedijde er echter uitstekend. Natuurliefhebbers en biologen deden er enkele opmerkelijke waarnemingen van zeldzame planten zoals de reuzepaardestaart. Enkele jaren geleden kocht de gemeente de grond om er een park aan te leggen, waarin zachte recreatie en natuurbeleving centraal staan. Daarvoor deed de gemeente beroep op de Vlaamse Landmaatschappij.
Opnieuw toegankelijk, met respect voor de natuur
In eerste instantie wordt het park toegankelijk voor jong en oud. De meest spectaculaire toegang is weggelegd voor de jonge avonturiers die van op de hoger gelegen parking via een glijbaan het park kunnen binnenglijden om er te gaan spelen. Naast de glijbaan komt een trapconstructie voor de rustige wandelaar. De bestaande toegangen langs de TH. Coppensstraat worden verbeterd. Door het park komen verschillende wandelpaden. Zo wordt er in de nattere zones een knuppelpad voorzien. Enkele infoborden vertellen ecologische weetjes over het park.
Op verschillende plaatsen worden zitbanken geplaatst. Als kers op de taart komen er twee nieuwe speeltuinen, waarvan eentje gericht is op kleine kinderen en peuters, en waarvan de andere een avontuurlijke speelhindernis is voor de oudere kinderen. Ook het bestaande voetbalveld krijgt een opknapbeurt.
Verloop van de werken
De werken in het Breughelbroek duren ongeveer een jaar. Het park blijft meestal toegankelijk en de hinder voor de omwonenden is beperkt. De volgende weken worden de nodige bomen en struiken verwijderd. In de loop van het voorjaar van 2011 worden de toegangen en de paden aangelegd en wordt de oude speeltuin vervangen door twee nieuwe speeltuinen. De werken eindigen met een aantal nieuwe aanplantingen, vermoedelijk in het najaar van 2011.
Partners
De inrichting van het Breughelbroek kadert in het project Molenbeek-Maalbeek, één van de landinrichtingsprojecten in de Vlaamse Rand. Het project is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Asse, de VLM, Natuurpunt, VELT en het Regionaal Landschap Groene Corridor.
Website: www.vlm.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief