VARIA - Windenergie, nood aan transparante regelgeving blijft groot

C21

VARIA - Windenergie, nood aan transparante regelgeving blijft groot

Peter_reeksmans_nieuw_2010_p200
Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (ep)

De Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) drukte onlangs haar grote bezorgdheid uit i.v.m. het lage aantal in 2010 gerealiseerde windturbines in Vlaanderen, 10 stuks. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) polste daarom bij Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Muyters en bij diens collega van Energie Van den Bossche naar het aantal aanvragen voor windenergieprojecten onshore die momenteel in Vlaanderen lopend zijn. Het LDD-parlementslid wilde ook te weten komen in welke procedurele fase die projecten nu zitten.

Zo vernam Reekmans nu dat er op dit ogenblik één zogenaamd MER-plichtige aanvraag voor windturbines loopt, met name een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor de oprichting van 16 windturbines te Landen en Gingelom (7 in de provincie Limburg en 9 in de provincie Vlaams-Brabant). De documenten voor die gemeentes (voor het houden van openbare onderzoeken) en voor adviezen worden thans klaargemaakt.
Wat de niet MER-plichtige projecten betreft, zijn er -conform de bijzondere procedure- in totaal 28 aanvragen voor middelgrote en grote windturbines lopende. In de provincie Limburg zijn vier dossiers lopende voor de bouw van respectievelijk 10 (Sint-Truiden), 5 (Sint-Truiden), 3 (Genk) en 2 (Hasselt) windturbines. In de provincie Antwerpen zijn drie dossiers lopende voor de bouw van 4 (Wuustwezel-Hoogstraten), 3 (Lille-Vorselaar) en 3 (Wuustwezel) turbines. In Oost-Vlaanderen zijn twaalf dossiers lopende voor de bouw van windturbines. Het gaat om één dossier voor 1 turbine (Eeklo), 3 dossiers voor 2 turbines (Maldegem, Geraardsbergen, Dendermonde), vijf dossiers voor 3 turbines (Maldegem, Melle, Maldegem, Nevele-Drongen en Kaprijke), één aanvraag voor 4 turbines (Zele), één aanvraag voor 6 turbines (Evergem) en één aanvraag voor 7 windturbines (Nevele). In West-Vlaanderen zijn zeven dossiers in behandeling voor de bouw van windturbines. Het gaat hier om de bouw van 2 (Zeebrugge), 1 (Wielsbeke), 7 (Nieuwpoort), 8 en 13 (Veurne) en 2 (Diksmuide) windturbines. In Vlaams-Brabant zijn drie dossiers in behandeling waarbij er 1 (Glabbeek), 2 (Asse) en 7 (Hoegaarden) turbines aangevraagd werden.
Van de 28 niet-MER-plichtige dossiers bevinden zich 18 dossiers in de fase van het openbaar onderzoek en de adviesverlening, en 10 dossiers in de beslissingsfase waarbinnen na uiterlijk 60 dagen een beslissing over de goedkeuring van het dossier genomen moet worden.
Reekmans dringt aan op meer transparantie en helderheid inzake windenergieprojecten. “Op sommige locaties zijn er zeer vele, en objectiveerbare, bezwaren maar wordt toch verder geprocedeerd, op andere plaatsen is er geen enkele aangelande of verre omwonende die bezwaar maakt, maar wordt alles toch op de lange baan geschoven en blokkeert bijvoorbeeld Belgocontrol om de meest ondoorzichtige redenen elke voortgang” stelt het LDD-parlementslid. De volksvertegenwoordiger wil dat de Vlaamse regering versneld werk maakt van de reeds veelvuldig aangekondigde aanpassing van de regelgeving, zodat zowel burgers als de betrokken windenergiebedrijven ondubbelzinnig en sneller weten waar ze aan toe zijn.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief