Overstromingsgebieden in MERCHTEM en ASSE opnieuw stap dichterbij

C21

Overstromingsgebieden in MERCHTEM en ASSE opnieuw stap dichterbij

Editiepajot_merchtem_overstromingsgebied_repro_steven_walravens

De provinciale commissie Infrastructuur, Waterwegen en patrimonium van Vlaams-Brabant heeft dinsdag  het licht definitief op groen gezet voor de inrichting van drie gecontroleerde overstromingsgebieden in de vallei van de Grote Molenbeek op het grondgebied van Merchtem en Asse. De commissie keurde het definitief (gewijzigde) ontwerp goed. Dit ontwerp wordt nu doorgestuurd naar de plenaire vergadering van de provincieraad, die dit ontwerp begin april zal goedkeuren.

Door deze nieuwe stap, komt de realisatie van de noodzakelijke wachtbekkens opnieuw een stap dichter. In het goedgekeurde ontwerp werd rekening gehouden met de opmerkingen en bevinden van de provincieraad van november 2010. Zo worden volgens dit gewijzigde ontwerp de twee grootste deelgebieden, ter hoogte van de Ichelgemstraat en ter hoogte van de Smidsestraat uitgerust met peilmeters en een automatische sturing op basis van ultrasone waterpeilmetingen. De regeling kan dan in een nog latere fase van op afstand en centraal gestuurd worden voor het hele gebied. Het gehele project zal ook beter passen in het natuurlijke landschap van de omgeving.
Het ontwerp werd tevens uitgebreid met een deel werken ten laste van TMVW-Aquario, de rioleringsbeheerder van de gemeente Asse. Hierdoor wordt het probleem van een zestal woningen van het deelgebied Smidsestraat opgelost. Zij worden via een dienstriool naast de beek aangesloten op de Aquafincollector.
De totale kostprijs voor de aanleg van de drie wachtbekkens – met een totale capaciteit van 43 000 m³ - wordt geraamd op 920 000 EUR (incl. btw). Daarvan zijn er 884 OOO EUR ten laste van de provincie Vlaams Brabant. In deze kostprijs zijn naast de eigenlijke aanleg van de drie overstromingsgebieden ook alle noodzakelijke aanpassingswerken begrepen aan toegangswegen, waterlopen, rioleringsstelselsel afsluitingen.
De noodzakelijke grondverwervingen zijn hierin niet begrepen. Dit grondinnemingsplan zal later aan de provincieraad ter goedkeuring worden voorgelegd. “Hierbij kunnen we nog opmerken dat nu reeds een deel van de gronden gelegen in het deelgebied in de Ichelgemstraat (1,74 ha) eigendom zijn van de provincie. Het gemeentebestuur van Merchtem is eigenaar van het grootste deel (1,68 ha) van het deelgebied in de Neerkamstraat, onmiddellijk stroomopwaarts daarvan. Belangrijk hierbij is dat voor de aanleg van deze wachtbekkens de landbouwgronden grotendeels zullen gespaard blijven” aldus provincieraadslid Fons Heyvaert (CD&V).
“Het bedrag van deze raming ligt merkelijk lager dan de oorspronkelijk” vervolgt Heyvaert zijn betoog. Deze lagere raming is het gevolg van het vervangen van de betonnen overstortconstructie ter hoogte van de Ichelgemstraat door een overloopzone op de dijk; van het weglaten van de dubbele dijken in de overstromingsgebieden Neerkamstraat en Smidsestraat en van flauwere hellingen voor de ontworpen dijken.
Door de aanleg van deze drie gecontroleerde overstromingsgebieden in de vallei van de Grote Molenbeek zal de kans op wateroverlast aanzienlijk dalen in de dorpskern van Merchtem en in het bijzonder ter hoogte van de knelpunten Slagmolenlaan, Kalkovenlaan en vooral de Maurits Sacrestraat. Dit provinciale project zal samen met het project van de Vlaamse Milieumaatschappij -  stroomafwaarts richting Londerzeel  ter hoogte van Breestraeten - uitgevoerd worden. “Een goede coördinatie voor de uitvoering van deze 2 projecten, moet de ongerustheid van de inwoners van Merchtem en Londerzeel wegnemen” besluit Heyvaert.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2011
Steven Walravens
Repro SW
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief