College van burgemeester en schepenen van ASSE verleent stedenbouwkundige vergunning aan NV Asse Hopmarkt

C21

College van burgemeester en schepenen van ASSE verleent stedenbouwkundige vergunning aan NV Asse Hopmarkt

Editiepajot_werken_2010_p200

Op 6 juni heeft het College van burgemeester en schepenen de stedenbouwkundige vergunning verleend aan de NV Asse Hopmarkt voor het slopen van 7 panden, de bouw van 4 randblokken en 2 autonome volumes met in totaal 99 woningen en diverse commerciële ruimtes, de bouw van een ondergrondse garage van 402 parkeerplaatsen, de verbouwing van het pand Credimo en de buitenaanleg van de Hopmarkt en de Kattestraat.

Tijdens het openbaar onderzoek (11 maart - 12 april 2011) zijn 29 bezwaren ingediend, soms ondertekend door meerdere personen. Ook was er online een peiling bij de bewoners van de gemeente Asse en een petitie tegen het Hopmarktproject met 1821 handtekeningen.
De gunstige beoordeling van deze stedenbouwkundige aanvraag door het College is gebaseerd op vier belangrijke punten:
•             de aanvraag is volledig in overeenstemming met de wettelijke voorschriften,
•             de aanvraag komt tegemoet aan vroeger geuite bezwaren en
•             het voorziene project zal sterk bijdragen tot de kernversterking in Asse
•             een minder hinderplan moet de hinder tijdens de werken beperken.
De aanvraag is volledig in overeenstemming met de wettelijke voorschriften
De aanvraag is volgens het College volledig in overeenstemming met de bestemming woongebied met bijzondere bepalingen volgens het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse en met de bestemming en de stedenbouwkundige voorschriften van het goedgekeurde BPA 'Centrum'. Deze overeenstemming geldt zowel wat de ligging van de verschillende functies betreft als wat betreft de inplanting, het aantal bouwlagen en de bouwhoogte van de volumes. De aanvraag is trouwens volledig in overeenstemming met het voordien ingediende en goedgekeurde inrichtingsplan van 23 mei ll.
De aanvraag is op een correcte wijze gedurende een periode van 30 dagen openbaar gemaakt en volgt de reguliere procedure zoals beschreven in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Ook houdt het project rekening met de invulling van de ‘sociale last’ (aantal sociale woningen) zoals beschreven in het decreet van het grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009. Ook de ontsluiting van de ondergrondse parking Forum is wel degelijk voorzien in de aanvraag.
Bovendien voldoet het project aan de criteria die vroeger door de gemeenteraad zijn vastgesteld voor de invulling van deze plek (gemeenteraad van 16 februari 2004 aangaande het programma voor de ontwikkeling van de Hopmarkt en gemeenteraad van 8 september 2008 aangaande het bevragingsdocument als basis voor de architectuurwedstrijd en de PPS-overeenkomst).
Ten slotte is een goedgekeurde projectMER bijgevoegd die een aantal milderende maatregelen heeft voorgesteld. Huidige aanvraag houdt rekening met de voorgestelde milderende maatregelen.
De stedenbouwkundige aanvraag komt tegemoet aan vroeger geuite bezwaren
De huidige stedenbouwkundige aanvraag is op diverse punten aangepast aan de punten van kritiek op de oorspronkelijke plannen die als winnaar uit de architectuurwedstrijd kwamen.
Zo wordt in tegenstelling tot de eerste plannen de in- en uitrit nu voorzien via Vronemeers en Boekfos. De Vronemeers is een beter uitgeruste straat dan de Arsenaalstraat en deze nieuwe situatie laat ook toe om de Arsenaalstraat om te vormen tot een verkeersarme woonstraat. Hetzelfde geldt voor de smalle, kleinere woonstraten zoals Muurveld en Kattestraat zodat de leefbaarheid in het centrum toeneemt.
Om de privacy van de huidige bewoners te beschermen zijn op diverse plaatsen de nieuwe volumes aan de rand van het project qua hoogte aangepast aan de bestaande bebouwing. In de nabijheid van tuinen of naast kleinschalige gebouwen is de bebouwing lager. Indien een beloopbaar dak op minder dan 2m van de perceelsgrens ligt, zorgen groenelementen of een muur voor de nodige privacy.
Het Hopmarktproject zal in belangrijke mate bijdragen tot de kernversterking in Asse
De stedenbouwkundige aanvraag voor het Hopmarktproject voorziet zowel in het bouwen van (sociale) woningen, van handels- en commerciële ruimten en van een ondergrondse parking in het centrum van Asse. Met elk van deze functies zal het project kernversterkend werken en een meerwaarde bieden voor Asse in zijn geheel.
Het nieuwe winkelaanbod zal complementair zijn aan het bestaande winkelaanbod in Asse. Door het aantrekken van populaire winkelketens en volkstrekkers zal het bestaand assortiment een verrijking kennen en het winkelcentrum terug trendy worden. De aanwezigheid van nieuwe branchespecifieke aanbieders zal een stimulerend effect hebben op de gehele centrumontwikkeling. Trouwens, het Nationaal Sociaal Economisch Comité heeft een gunstig advies gegeven en op 18 april 2011 is door het College van burgemeester en schepenen een socio-economische vergunning afgeleverd. Door de oprichting van een gemeentelijke stuurgroep zullen de nieuwe handelszaken trouwens gescreend worden.
De realisatie van het Hopmarktproject biedt de gemeente de opportuniteit om het volledige openbaar domein in het centrum opnieuw in te richten. Het Hopmarktproject fungeert daarbij als verbindingsas tussen de openbare pleinen Gemeenteplein - Markt - Kerkplein. Zo wordt een aaneengesloten winkelwandelcircuit gecreëerd. Daarom is het ook van essentieel belang dat zowel het Gemeenteplein als de Kattestraat gevrijwaard blijven van verkeer.
De ondergrondse parking zal een toename van het aantal parkeerplaatsen in de onmiddellijke nabijheid van de winkels realiseren. De prijs hiervan wordt daarbij afgestemd op het volledige parkeerbeleid in Asse. De kostprijs van een parkingticket van 1,5 euro/uur is vergeleken met andere ondergrondse betalende parkings eerder laag. De parking zal op de meeste momenten een overschot hebben aan parkeerplaatsen. Ook zal een dynamisch parkeergeleidingssysteem helpen om alles in vlotte banen leiden.
Een minder hinderplan moet de hinder tijdens de werken beperken
Het gemeentebestuur zal er tijdens de uitvoering van de werken op toezien dat via diverse maatregelen de hinder tijdens de werken tot een minimum herleid wordt. De werfsituatie zal tijdelijk zijn en een goede organisatie van de werf, het werfverkeer en een goede communicatie met de inwoners, zal eventuele negatieve effecten milderen. De bereikbaarheid van de woningen en van de handelszaken wordt tijdens de aanlegfase gegarandeerd. Het bestuur zal de nodige inspanningen leveren om tijdens de werken alternatieve parkeerruimte aan te bieden.
Het volledige dossier, met de behandeling van alle bezwaarschriften, ligt vanaf 20 juni voor iedereen ter inzage bij de dienst Ruimtelijke Ordening, elke werkdag van 08.30 tot 12.00 uur en vrijdag eveneens van 13.00 tot 19.00 uur.
In het kader van de wetgeving op de openbaarheid van bestuur kan elke geïnteresseerde tegen kostprijs (€ 0,05/A4) een kopie verkrijgen van het besluit van het College van burgemeester en schepenen van 6 juni 2011.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief