ASSE - Octopusproject “Duurzaam naar school”

C21

ASSE - Octopusproject “Duurzaam naar school”

Editiepajot_asse_octopusproject_foto_steven_walravens
 

In de maand mei werd Asse als een van de eerste Vlaamse gemeenten geselecteerd voor een subsidie ‘Duurzaam naar school’. Met deze subsidie wil de Vlaamse overheid steden en gemeenten stimuleren om met de basisscholen op hun grondgebied samen te werken aan een duurzaam woon-schoolverkeer.

In navolging van het project netoverschrijdend leerlingenvervoer blijft Asse pionier voor wat betreft duurzaam woon-schoolvervoer.
 
Met deze nieuwe subsidie (ter waarde van 25.291 euro) zullen echter een aantal nieuwe klemtonen worden gelegd. Naast het netoverschrijdend leerlingenvervoer zullen bijkomende inspanningen gericht zijn naar de voetgangers en de fietsers en wordt vooral de betrokkenheid van de ouders gestimuleerd. De scholen, de gemeente en de politie roepen bij het begin van het nieuwe schooljaar de ouders op het project te ondersteunen. Zij krijgen hiervoor bij de start van het nieuwe schooljaar een affichefolder met meer achtergrondinformatie. Het gemeentebestuur kocht voor de scholen ook de zogenaamde ‘schoolpoortvlaggen’ aan waarmee de scholen over het project kunnen communiceren. Deze vlaggen zullen regelmatig aan de schoolpoorten opduiken.
 
Dat het menens is, blijkt uit het structureel overleg dat werd opgezet. Op regelmatige tijdstippen zullen de schooldirecties, het gemeentebestuur, de politie en De Lijn samen zitten om de voortgang van het project te bespreken en de acties en activiteiten op elkaar af te stemmen. Niet enkel zal er op het einde van het schooljaar voor elke schoolvestiging een schoolbereikbaarheidskaart met daarop de meest veilige routes beschikbaar zijn, ook zullen de scholen heel wat acties en educatieve activiteiten hebben uitgevoerd. De gemeente en politie zullen de scholen helpen bij deze taken, maar zullen eveneens instaan voor het veiliger maken van de schoolroutes. Een eerste aanzet hiertoe werd intussen gegeven met de opmaak van een schoolvervoerplan voor alle schoolvestigingen.
Om het project tot een goed einde te brengen wordt de gemeente ondersteund door het Octopusteam, de zogenaamde educatieve tak van de Voetgangersbeweging.
 
Het Octopusteam ontwikkelde op enkele jaren tijd een zeer complete en vooruitstrevende aanpak betreffende deze problematiek. Meer informatie en de verdere opvolging van het project in Asse, vindt u op www.octopusplan.be  .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief