ASSE - PIVO-site krijgt campusallure

C21

ASSE - PIVO-site krijgt campusallure

Editiepajot_asse_pivo_site_foto_re
 
Editiepajot_asse_pivo_vl_brabant
 

De afgelopen jaren heeft de provincie hard gewerkt aan de ombouw van de voormalige legersite tot het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO). Nu de grote infrastructuurwerken zijn afgerond, start het bestuur met de inrichting en aanplanting van de site. Om de site om te vormen tot een groen geheel met campusallure, investeert het bestuur bijna 3,5 miljoen euro.

Gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts: "Op vraag van het provinciebestuur werkte de Libost Groep NV en het Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven een herinrichtingsplan voor het PIVO uit. Bij de opmaak van hun herinrichtingsplan hield de tijdelijke handelsvennootschap rekening met de accenten die het provinciebestuur oplegde. Het resultaat is een uitgebreid plan dat resoluut de kaart trekt van de biodiversiteit en dit integreert in een functionele, groene omgeving."

Toegangszone
Het herinrichtingsplan maakt o.a. werk van de heraanleg van de toegangszone tot de site en het hoofdgebouw. Het PIVO krijgt een attractieve en representatieve toegang met een veilige en vlotte verkeersafwikkeling. Daartoe zal de huidige centrale as uitgewerkt worden als één langwerpig beboomd straatplein dat start aan de Relegemsestraat.
Bovendien hebben de provincie en de gemeente Asse beslist om het verkeer te ontdubbelen door het langzame verkeer (voetgangers en fietsers) een aparte toegang te geven ter hoogte van de Schapenbaan (huidige toegang) en de toegang voor het gemotoriseerde verkeer verderop in te plannen.

In het plan is ook het parkeerprobleem opgenomen. Door de omvorming van twee loodsen tot overdekte parkeerruimten, de parkeerruimte op de centrale as en in de nabijheid van het hoofdgebouw, realiseert het plan parkeerplaats voor 330 wagens.

Natuur teruggeven
Het inrichtingsplan brengt heel wat groen op de PIVO-site. De provincie wil niet enkel de bezoekers van het PIVO van deze natuurpracht laten genieten en heeft beslist om de groenzone op de site open te stellen voor het publiek. Daarenboven zal de provincie de ontbossing voor het natuurontwikkelingsproject in het provinciedomein van Kessel-Lo compenseren door op de PIVO-site een bos met een oppervlakte van een halve hectare aan te leggen.

Milieu- en ecologische aspecten
Biodiversiteit staat centraal in heel het inrichtingsplan van het PIVO. De aanleg van het groen zal immers gebeuren volgens de principes van Harmonisch Park- en Groenbeheer en de beplanting heeft vooral een streekeigen karakter. Bovendien maakt het plan gewag van een gescheiden rioleringsstelsel waarbij het oppervlaktewater op de site blijft en het afvalwater afgevoerd wordt naar de openbare riolering. Door het oppervlaktewater op het terrein te houden in waterpoelen, kan dit maximaal hergebruikt worden voor sanitaire installaties en bluswater voor de brandweeropleiding.

Verlichting en veiligheid
Om ook in donkere dagen de site goed toegankelijk en veilig te maken, vormt de verlichting en omheining een wezenlijk onderdeel van het herinrichtingsplan. De site zal in grote mate afgesloten kunnen worden, met uitzondering van het gedeelte dat opengesteld wordt voor het publiek. Omdat het PIVO een aantal activiteiten heeft met eventuele risico's, krijgen enkele gevaarlijke zones een afzonderlijke en hoge afsluiting. De site zal op energetisch en economisch verantwoorde wijze verlicht worden waarbij de verlichting als essentieel onderdeel wordt gezien voor het bijdragen van een aangename sfeer.

Timing en budget
In de loop van 2009 stelt het ontwerpbureau het definitieve ontwerp op. De aanbesteding is gepland eind 2009 om de werken in 2010 te kunnen starten. De werken zullen ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen.

"De provincie heeft de afgelopen jaren reeds heel wat miljoenen geïnvesteerd om de PIVO-site om te vormen tot een volwaardig opleidingsinstituut. Wij willen op hetzelfde elan doorgaan en hebben 3,5 miljoen euro uitgetrokken om de site de campusallure te geven die het verdient.", besluit gedeputeerde Olbrechts.

Militair geschiedkundige locaties
De PIVO-site heeft ontegensprekelijk een militair verleden. De ontwerpers van dit plan vonden het dan ook opportuun om een aantal militaire locaties op te nemen in het plan om de militaire achtergrond van de site niet verloren te laten gaan. Dankzij de subsidies van de dienst cultuur van de provincie, zullen deze gerealiseerd kunnen worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2009
PVB
PVB
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief