ASSE - Jeugdcentrum Boekfos ontvangt provinciale architectuurprijs

C21

ASSE - Jeugdcentrum Boekfos ontvangt provinciale architectuurprijs

Editiepajot_asse_architectuurprijs_01_foto_roger_mortelmans
Gedeputeerde voor Cultuur Tom Troch (midden) reikt de architectuurprijs uit aan Karel De Mulder van A2D (links) en Filip De Mulder. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_architectuurprijs_02_foto_roger_mortelmans
Tom Troch stelt het boek(je) "Het verhaal van een plek", voor. - Foto Roger Mortelmans.
Editiepajot_asse_architectuurprijs_03_foto_roger_mortelmans
Filip De Mulder geeft toelichting over het project. - Foto Roger Mortelmans.
Editiepajot_asse_architectuurprijs_04_foto_roger_mortelmans
Zicht op een groot deel van het gebouw. - Foto Roger Mortelmans.
 

De provincie Vlaams-Brabant beloonde de kwaliteitsvolle architectuur van het Jeugdcentrum Boekfos in Asse. Het bekroonde werk van A2D-architecten en architect Filip De Mulder herbergt lokalen voor buitenschoolse kinderopvang, voor scouts en gidsen en een speelpleinwerking. De lokalen van het jeugdcentrum zijn als betonnen volumes ingegraven in een heuvel.

De vraag van het gemeentebestuur van Asse naar de architecten toe was het ontwerpen van een drieledige infrastructuur voor de jeugd, namelijk een aangename ruimte voor het kinderdagverblijf, geschikte lokalen voor scouts en gidsen en een speelplein en bijhorend interieur. De parking moest eveneens behouden blijven. De uitdaging voor de architecten was hoe een open ruimte met weinig karakter en sfeer te combineren valt met een jeugdcentrum.

Er werd gekozen voor een L-vormige bouwmassa met modules, waarbij de scouts- en gidsenlokalen in de korte vleugel werden ondergebracht. Dit heeft het voordeel dat de verschillende leeftijdsgroepen die gebruik maken van het complex elkaar niet storen.

Het unieke is ook dat een kunstmatige heuvel werd aangelegd met puinmateriaal, gedumpt na de brand van de Brusselse Innovation, zodat aan de kant van het open plein de indruk ontstaat dat het geheel maar één bouwlaag heeft.

Jurylid Tony Van Nuffelen legde de nadruk op de kwalitatieve architectuur.

Burgemeester Koen Van Elsen stipte aan dat de opzet van het project slim en eenvoudig is, de vormgeving sober en monumentaal en dat er met zeer beperkte middelen veel bereikt is.

Gedeputeerde voor Cultuur, Tom Troch, die de prijs uitdeelde, zette eveneens de architecten in de bloemetjes en wees op het efficiënt gebruik van de beschikbare grond, de functionaliteit en de creativiteit.

Het is de laatste maal, zegt hij, dat de prijs in de bestaande formule uitgereikt wordt. Men zal in de toekomst de prijs meer laten samensmelten met monumentenzorg. De essentie blijft dezelfde maar meer gericht op patrimonium van de toekomst.

De provincie Vlaams-Brabant brengt naar aanleiding van de architectuurprijs de brochure “Het verhaal van een plek. Architectuur in Vlaams-Brabant” uit. Deze stijlvolle brochure bundelt de genomineerde gebouwen. Naast het winnend project krijgt men ook een beeld van het kinderdagverblijf ’t Pagadderke uit Halle, de bedieningspost Kamenhout-Sas, de bibliotheek van Averbode, de ontsluiting en uitbreiding van de Universiteitshallen in Leuven en het polyvalent lokaal van de gemeentelijke kleuterschool in Hoegaarden.

Deze brochure is gratis en kan besteld worden via http://mediatheek.vlaamsbrabant.be/cultuur 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief