ASSE - Donderdag Veggiedag gemeente

ASSE - Donderdag Veggiedag gemeente

Doe_mee_met_eva_asse
 

De Donderdag Veggiedagcampagne wil mensen op een positieve manier stimuleren om van donderdag een vaste vegetarische dag te maken. Door aandacht te schenken aan vleesmatiging, kan een stad, gemeente of provinciebestuur tegelijkertijd werken aan haar klimaatbeleid en gezondheidsbeleid.

 

De veeteelt is wereldwijd verantwoordelijk is voor 18% van de broeikasgasuitstoot. Volgens de FAO heeft de veeteelt een zware verantwoordelijkheid in de grote milieuproblemen van vandaag: klimaatverandering, waterschaarste, landbeslag, verlies aan biodiversiteit,…

 

Ook voor onze gezondheid biedt vegetarisch eten heel wat voordelen, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II en kanker. Bovendien blijft ons gewicht én cholesterolpeil gemakkelijker onder controle. Meer groenten en fruit beschermen onze gezondheid en voeren heel wat mineralen, vitaminen en vezels aan. 

 

De steden Gent, Hasselt, Mechelen, Eupen, Sint-Niklaas, Oostende en Brussel doen al mee. De eerste Donderdag Veggiedag gemeente is Evergem. Tussen de gemeente Merelbeke en vzw EVA lopen de gesprekken momenteel.

 

Met Donderdag Veggiedag heeft vzw EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) de volgende doelstellingen:

  • EVA wil mensen verleiden, maar nooit verplichten om op donderdag vegetarisch te eten.
  • EVA wil dat de vegetarische schotel lekker is.
  • EVA wil door extra aandacht voor de standaard vegetarische maaltijd op donderdag de afname van vegetarische schotels die dag verhogen.
  • EVA wil de vegetarische kooktalenten en productkennis van een ruim en professioneel publiek vergroten.
  • EVA wil mensen doen stilstaan bij de impact die ze kunnen hebben op hun eigen gezondheid, de planeet, het dierenwelzijn en het wereldvoedselprobleem door minder vlees te eten.
  • EVA kan professionele ondersteuning bieden bij alle stappen om Donderdag Veggiedag te implementeren. 

Er zijn verschillende ambitieniveaus mogelijk voor een stad of gemeente die Donderdag Veggiedag stad of gemeente wil worden. Er zijn heel wat promomaterialen en acties die vzw EVA kant en klaar kan aanbieden. Alle informatie hierover is terug te vinden in het draaiboek van EVA voor steden en gemeenten: http://www.donderdagveggiedag.be/files/14-eva-donderdag_veggiedag-draaiboek.pdf

 

Voorstel van beslissing

Overwegende dat de gemeente Asse zich al jaren inzet voor de biodiversiteit en het klimaat.

Overwegende dat de gemeente Asse een belangrijke rol heeft om een goede gezondheid van haar burgers te garanderen.

 

Stelt Groen aan de gemeenteraad voor:

Dat de gemeente zich bij EVA aanmeldt als geïnteresseerde gemeente in Donderdag Veggiedag. Op basis van gesprekken tussen de gemeente Asse en vzw EVA kan op maat van Asse een traject worden uitgewerkt om van Asse een Donderdag Veggiedag gemeente te maken.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 feb 2018
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 03 jan 2019
Sam Herremans | 01 jan 2019
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 15 dec 2018
Sam Herremans | 24 nov 2018
Emile Devogeleer | 07 jul 2016

archief