Wereldboekendag op gang getrokken in ASSE

C21

Wereldboekendag op gang getrokken in ASSE

Editiepajot_asse_wereldboekendag_01_foto_roger_mortelmans
Gedeputeerde Tom Troch overhandigt de ro(os)zen aan bibliothecaris Annelies Herbosch. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajor_asse_wereldboekendag_02_foto_roger_mortelmans
Annelies en Tom bij de affiche : schenk een roos en win. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_wereldboekendag_03_foto_roger_mortelmans
Het bibliotheekpersoneel en de gedeputeerde. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_asse_wreldboekendag_04_fotot_roger_mortelmans
De affiche met de uitleg schenk een roos en win. - Foto Roger Mortelmans.
 

Op 23 april wordt Wereldboekendag wereldwijd gevierd. Dat feest valt niet toevallig op die datum, want op 23 april stierven in 1616 drie grote auteurs, namelijk William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Inca Garcilaso de la Vega. Voor de Unesco vormde dat een mooie aanleiding om de dag tot Wereldboekendag uit te roepen. En op 23 april vieren tevens de Catalanen het feest van Sint-Joris, waarbij de mannen aan de vrouwen een roos schenken en de vrouwen aan de mannen een boek. Op die dag wordt in Catalonië maar liefst 4 miljoen rozen geschonken en 400.000 boeken. Een traditie die uiteraard navolging verdient. En dat dacht men ook bij de provincie Vlaams Brabant. Daarom beet gedeputeerde Tom Troch de spits af en overhandigde een bos rode rozen aan bibliothecaris van Asse, Annelies Herbosch.

“Kregen de bibliotheekbezoekers van Vlaams Brabant nog een roos bij hun bibliotheekbezoek op Wereldboekendag 2008, dan vragen wij hen vandaag het omgekeerde” vertelt de gedeputeerde, “want wie ter gelegenheid van Wereldboekendag 2009 een medewerker van de bib in de bloemetjes zet, die valt zelf in de prijzen.

Al wie een roos geeft aan een medewerker van de bib tussen 23 en 25 april , krijgt een unieke postzegel die speciaal voor de Wereldboekendag werd ontworpen, een echt waardeobject, maar die ook als gewone postzegel kan gebruikt worden. Bovendien neemt iedereen deel aan een wedstrijd. De Hoofdprijs is een citytrip naar Barcelona om er de Wereldboekendag 2010 te gaan vieren. Per regio is er ook een etentje voor twee te winnen. Op het menu staat een gerecht uit de roman Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel met als hoofdingrediënt rozenblaadjes. In regio Leuven is een etentje voorzien in Brasserie Improvisio, in Vilvoorde in restaurant Kijk Uit, in het Hageland in restaurant Kouterhof in Hoegaarden en in het Pajottenland in restaurant Alsput in Halle.

De culinaire versie van de roman krijgen de winnaars er als toetje bij.

“De provincie Vlaams Brabant”, zegt Tom Troch, “ probeert alles om de mensen aan het lezen te zetten, daarom ook linkt zich de provincie aan deze Wereldboekendag.”

De sites van de deelnemende resto's, in volgorde van vermelding:

www.brasserieimprovisio.be

www.kijk-uit.be

www.kouterhof.be

www.alsput.com

Andere websites:

www.vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be/bibliotheken

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief