ASSE - Werken aan de basisschool De Springplank zijn gestart

C21

ASSE - Werken aan de basisschool De Springplank zijn gestart

Asse_krokegem
Ingezonden foto Haviland.
 
Deze zomer zijn de bouwwerken van start gegaan die gemeentelijke basisschool De Springplank in Krokegem moeten voorbereiden op de komst van heel wat extra leerlingen volgend schooljaar. Zustervestiging De Schatkist in Asse Centrum sluit in september 2023 definitief haar deuren en verhuist haar activiteiten naar de vernieuwde site in Krokegem. GBS De Schatkist in Asse Centrum en GBS De Springplank in Krokegem vormen op vandaag één school verspreid over twee vestigingen. Gezien de oude en slechte staat van de vestiging in Asse Centrum, heeft het gemeentebestuur ervoor gekozen om die te sluiten en alle activiteiten samen te brengen op de site in Krokegem. Om die extra leerlingen te kunnen verwelkomen wordt de bestaande site in Krokegem vernieuwd en uitgebreid. Daarvoor wordt een deel van de huidige schoolgebouwen afgebroken om plaats te maken voor een ruime, lichtrijke en energiezuinige nieuwbouw.
 
Hoe ver staan de werken?
Projectleider Bert: "De afbraakwerken op de site in Krokegem zijn ondertussen afgerond. Momenteel is de aannemer bezig met de grondwerken, het plaatsen van de funderingspalen en de aanleg van het BEO-veld voor het thermische energiesysteem." De nieuwe klaslokalen in Krokegem zullen klaar zijn tegen september 2023, maar de effectieve verhuis van de leerlingen van De Schatkist naar de nieuwe locatie zal plaatsvinden in de herfstvakantie. 
 
Lichtrijke klassen, leerstraat en kleuterdorp
Er komen twee peuterklassen , zes kleuterklassen en acht lagere klassen in het nieuwe gebouw. Vier lagere klassen blijven behouden in het oude, gerenoveerde gebouw. De eerste verdieping is volledig ingericht als kleuterdorp. Zes ruime klassen omringen een grote open binnenspeelplaats die doorloopt in een buitenspeelplaats op de verdieping. De buitenspeelplaats is toegankelijk via een ruime trap die ook dienst doet als tribune of avonturenparcours.
 
Directrice Ingrid Therssen: "Op de tweede verdieping komen de klassen voor de leerlingen van de lagere school. De klassen zijn ruim en lichtrijk. De lessen vinden niet enkel plaats in de klaslokalen, maar ook in de leerstraat. Dat is een brede centrale gang waar de kinderen spelen, in groep samenwerken, lezen of op een rustige plek zelfstandig werken. Deze indeling zorgt voor enorm veel mogelijkheden." Op het gelijkvloers komt een polyvalente ruimte die de school kan gebruiken als refter en die verenigingen na de uren kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld repetities. Het nieuwe schoolgebouw zal na de uitgevoerde werken plaats bieden aan 200 kleuters en 300 lagereschoolkinderen. De extra capaciteit die hierdoor wordt gecreëerd is welgekomen voor het Assese onderwijs.
 
De speelplaats is van iedereen! (ook na de schooluren)
Tijdens de afgelopen weken werd het nog maar eens duidelijk: veel speelplaatsen van schoolgebouwen staan er in de zomervakantie maar verlaten bij, terwijl heel wat kinderen uit de buurt net dan op zoek zijn naar een plek om te spelen. Het schoolbestuur van De Schatkist heeft daar goed op ingespeeld. Ook voor gemeentebesturen is dit overigens een interessante denkoefening.
 
Directrice Ingrid Therssen: "We luisterden goed naar de ideeën die leefden bij de leerlingen en inwoners van Krokegem. Het openbare speelplein dat grenst aan de school integreren we in het nieuwbouwproject. Overdag maakt de school hier gebruik van, na de schooltijd en in het weekend kan iedereen langskomen." "De binnenspeelplaats doet in het weekend dienst voor jeugdbeweging KKOS, en lokale verenigingen kunnen de polyvalente ruimte op het gelijkvloers na de schooluren gebruiken voor bijvoorbeeld repetities. Zo kunnen we de infrastructuur optimaal gebruiken."
 
Verkeersluwe, groene schoolomgeving
De school wil haar leerlingen stimuleren om met de fiets of te voet naar school te komen, en voorziet daarvoor een verkeersluwe, groene schoolomgeving. Ook de zone voor de parochiezaal wordt verkeersluw. Een nieuwe, grote fietsenstalling biedt plaats aan de fietsen van de leerlingen en een afgesloten fietsenstalling voor het personeel en de fietsen die eigendom zijn van de school.
Leerlingen die met de bus komen kunnen dat voortaan tot (bijna) aan de schoolpoort, want de school krijgt haar eigen bushalte. Ouders die hun kind willen afzetten met de wagen kunnen dat aan de kiss-and-ride zone aan de rand van de site. 
 
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief