Samen scoren met Nederlands

C21

Samen scoren met Nederlands

Scherm__afbeelding_2023-08-10_om_10
 
Scherm__afbeelding_2023-08-10_om_10
 

Op 9 augustus ontving de gemeente Asse als eerste de spandoeken met daarop de boodschap ‘Samen scoren met Nederlands’. Deze spandoeken zijn een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant om het Nederlands als verbindende taal in het sportgebeuren in de Vlaamse Rand in de kijker te zetten. In totaal worden er 146 spandoeken uitgedeeld in de 19 gemeenten.
​Sporten is een populaire vrijetijdsbesteding. In de sportinfrastructuur in de Vlaamse Rand komt bijgevolg een divers publiek over de vloer. Die diversiteit in culturen en talen is ook een uitdaging voor het Nederlands als verbindende taal.
Vzw ‘de Rand’ biedt al enkele jaren, via het project ‘Boest je sportclub’, een ondersteuningspakket aan om in de meertalige context van de 19 gemeenten in de Vlaamse Rand het Nederlands als verbindende clubtaal op een positieve manier in de kijker te zetten. De centrale slogan hierbij is ‘Boest je sportclub-Samen scoren met Nederlands’.

De provincie Vlaams-Brabant geeft met een spandoekencampagne deze werking een extra duw in de rug. De 19 gemeenten uit de Vlaamse Rand konden gratis in totaal 146 spandoeken met daarop de boodschap 'Samen scoren met Nederland' bestellen. De gemeenten kunnen deze spandoeken ophangen in hun sportinfrastructuur. Vzw ‘de Rand’ zorgt ervoor dat de spandoeken ook zichtbaar zijn tijdens beweegactiviteiten in hun eigen centra of sportevents.

“Met deze actie investeren we 7.665 euro in de ondersteuning van het Nederlandstalige karakter van het sportgebeuren in de Vlaamse Rand. Door in te zetten op het Nederlands als centrale taal wordt de gemeenschapsvorming in de vrije tijd versterkt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.
De QR-code op de spandoeken leidt naar de website www.samenscorenmetnederlands.be, met info over het belang van het Nederlands via getuigenissen van sportieve of andere rolmodellen, info over Nederlands leren en tips hoe je als Nederlandstalige een oefenkans Nederlands kan bieden.
“Sporten en mensen verbinden gaan hand in hand”, zegt Geert Heyvaert, schepen van sport in Asse. “Met het Nederlands als verbindende taal in onze sportclubs creëren we een gevoel van samenhorigheid. We zijn dan ook blij dat de provincie Vlaams-Brabant dit ondersteunt met deze campagne.”
​“Taal is het begin van integratie”, vult Sigrid Goethals, schepen van Vlaams beleid en integratie, aan. “Het is een rijkdom die ze jou nooit kunnen afnemen en je het leven veel makkelijker en aangenamer maakt. Een praatje met de buren, opvolging van de kinderen op school, makkelijker aan een job geraken en zoveel meer. Vraag is waarom je het niet zou doen. Ik zie alvast geen enkele reden. Het Nederlands is wat ons verbindt om samen te kunnen leven en elkaar beter te begrijpen in onze gemeente.”

“Fijn dat de provincie haar initiatief koppelt aan ons Boest-verhaal. Sport biedt kansen om taal te oefenen en spontaan te gebruiken. Beide acties vormen een mooi geheel om het Nederlands als sporttaal in de kijker te zetten in de regio”, besluit Cindy Van Dijck, coördinator taalpromotie bij vzw ‘de Rand’
​Meer info
Samen Scoren Met Nederlands -

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 aug 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief