Vlaamse Volksbeweging Asse-Dilbeek-Pajottenland en Marnixring Dilbeek organiseren debat

C21

Vlaamse Volksbeweging Asse-Dilbeek-Pajottenland en Marnixring Dilbeek organiseren debat

Scherm__afbeelding_2023-11-13_om_16
 

Op vrijdag 17 november organiseert de Vlaamse Volksbeweging Asse-Dilbeek-Pajotteland samen met de Marnixring Dilbeek een debat over ‘de Rand’. Dit gaat door in Kasteel La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), vanaf 20u.

De parlementsverkiezingen van 9 juni 2024 naderen en de organisatoren zijn nieuwsgierig naar de oplossingen die verschillende partijen aandragen voor problemen specifiek verbonden aan de Vlaams-Brabantse Rand rond Brussel.

Volgende sprekers hebben toegezegd:

Peter Van Rompuy voor CD&V, Klaas Slootmans voor VB, Inez De Coninck voor NV-A en Frederik Ceulemans voor Open VLD. Vooruit verontschuldigt zich en kondigde aan dat ze niemand sturen voor het debat. Moderator is Wilfried Haesen (oud Radio 2)

De onderwerpen die we willen bespreken over de Rand zijn:

-        Huisvesting: vastgoed is al decennia onbetaalbaar voor de autochtone inwoners van de Rand, ook voor de zogenaamde middenklasse. Anderstaligen kunnen onder meer hun notariële afwikkeling van hun aankoop in het frans afhandelen.

-        Onderwijs: door de enorme instroom van anderstaligen gaat de kwaliteit van het onderwijs in de Rand sterk achteruit. De Nederlandse taal geraakt soms zelfs niet meer aangeleerd.

-        Verstedelijking: de Rand was een groene gordel. Door de toenemende verstedelijking (hoogbouw, aansnijden groene ruimtes) krijgt de Rand een Brussels uitzicht.

-        Vroeger was er enkel de druk van de verfransing van andere Belgen. Nu komt daar nog verfransing bij van Franstalige nieuwkomers. Maar ook van nog anderstaligen. Hoe kunnen we dit afwenden?

-        Het juridisch arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is niet volledig gesplitst. Franstaligen en anderstaligen doen aan taalkeuze om hun veroordeling af te wenden of zeker toch uit te stellen. Dit geeft een gevoel van straffeloosheid.

‘Welke voorstellen doet uw partij om de bekommernissen van de Randbewoners op te lossen?’ dat is de vraag die VVB en Marnixring aan de deelnemende partijen en sprekers voorlegt. En waarop we op 17 november graag een antwoord zouden kennen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief