ASSE - Burenbemiddeling net geen honderd dossiers ingediend

C21

ASSE - Burenbemiddeling net geen honderd dossiers ingediend

Unnamed__3_
Ingezonden foto
 
Net geen 100 dossiers werden opgestart in het eerste werkingsjaar voor burenbemiddeling in Asse, Merchtem en Wemmel, en in 2024 sluiten nog bijkomende gemeenten aan voor burenbemiddeling. "Zowel inwoners als besturen vinden de weg naar burenbemiddeling." Sander Herbosch, dienstcoördinator aan het woord.
 
Vorige week donderdag had de stuurgroep burenbemiddeling hun eerste plenaire vergadering op de agenda staan, waarbij een evaluatie van het eerste werkingsjaar werd gemaakt en een vooruitblik werd geworpen op het komende jaar. Van een startup-fase was er overigens allerminst sprake, want de dienst mocht al meteen aan de slag voor een 7-tal gemeenten in de regio. In totaal werden net geen 100 dossiers in behandeling genomen, waarvan de meeste dossiers werden opgestart in Asse, Merchtem en Wemmel. In 76% van de gevallen gebeurt een aanmelding trouwens op eigen initiatief, en in 12% door de lokale politie. Nog opvallend: in 1 op de 3 gevallen betreft het een geschil over groenbeheer (bomen, planten, struiken). 
 "De cijfers bewijzen dat inwoners goed de weg vinden naar onze dienstverlening. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we in 2024 dezelfde trend kunnen doorzetten. Bovendien zullen we nog extra inzetten op de bekendheid van onze dienst en bewustmaking rond bepaalde thema's, zoals het groenbeheer, via affichecampagnes en sociale media.", aldus dienstcoördinator Sander Herbosch. 
"We zijn bovendien verheugd dat we het vertrouwen van onze lokale besturen genieten. Er is namelijk alweer een uitbreiding op til. Begin 2024 zal Sint-Genesius-Rode ook gebruik maken van onze dienst. Ook Beersel formuleerde reeds een positief advies om samen te werken met Haviland."
Tijdens de stuurgroep werd ook de Vereniging van Vlaams-Brabantse BurenBemiddelaars (VVVBBB) uitgenodigd om zich kort voor te stellen. Zij pleiten al een 7-tal jaar actief voor de promotie van burenbemiddeling als duurzame oplossing voor burenconflicten en verstrekken vanuit die hoedanigheid adviezen daaromtrent aan de betrokken overheden. Hun doel is om het intraprovinciale netwerk van burenbemiddelaars te verenigen, waaronder dus ook het bemiddelingsteam van Haviland.
 

Het team van vrijwilligers - ze zijn ondertussen al met 20! - mocht daarna aansluiten voor een aangenaam netwerkmoment. We zijn nog steeds op zoek naar extra vrijwilligers om het groeiende aantal dossiers te kunnen behandelen. Begin 2024 wordt hiervoor opnieuw een opleiding georganiseerd. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 dec 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief