Elia sluit E40 af voor nachtelijke afbraakwerken hoogspanningslij

C21

Elia sluit E40 af voor nachtelijke afbraakwerken hoogspanningslij

Scherm__afbeelding_2024-08-06_om_10
 

Netbeheerder Elia versterkt momenteel de hoogspanningslijn (380kV) tussen de hoogspanningsstations van Mercator, in Kruibeke, en Bruegel, in Dilbeek.
Voor deze werken, zal de E40 ter hoogte van Bekkerzeel (Asse) tijdens de nacht van 13 op 14 augustus en de nacht van 12 op 13 september, tijdelijk worden afgesloten.
Gedurende vier niet aaneensluitende blokken van 20 minuten, elke twee uur, tussen 22u ’s avonds en 5u ’s ochtends, zal er ter hoogte van de werken geen verkeer mogelijk zijn. E40 tijdelijk afgesloten
Omdat de geleiders tussen de hoogspanningsmasten de drukke E40 kruisen, zal de autoweg tijdelijk in beide richtingen worden afgesloten iets voorbij het complex van Groot-Bijgaarden.
De werken worden voorzien tijdens de nacht van dinsdag 13 augustus op woensdag 14 augustus en de nacht van donderdag 12 september op vrijdag 13 september, telkens tussen 22 u ’s avonds en 5u ’s ochtends.
In samenspraak met de politie en de bevoegde overheid, werd niet voor een volledige afsluiting gekozen maar werd ervoor geopteerd de snelweg af te sluiten in vier niet aaneensluitende blokjes van telkens 20 minuten, elke twee uur. Tussen die tijdstippen, kan het verkeer aan verlaagde snelheid (50km/u) de autoweg verder gebruiken. “Tijdens de nachtwerken zullen we het verkeer op de E40 gedurende telkens twee nachten ongeveer 80 minuten stil leggen ter hoogte van de gemeente Asse, kort bij de Brusselse ring.
We werken bewust ‘s nachts en in nauwe samenwerking met de veiligheidsdiensten om de impact voor de bestuurders zo klein mogelijk te houden. We raden mensen aan om voorbereid de weg op te gaan en de omgeving te mijden. Simon November, Verantwoordelijke projectcommunicatie Vlaanderen Versterken hoogspanningslijn In het kader van het project Mercator-Bruegel, versterkt Elia de as tussen de hoogspanningsstations Mercator (Kruibeke) en Bruegel (Dilbeek).
Dit doet de hoogspanningsnetbeheerder door de oude geleiders te vervangen door HTLS (High Temperature Low Sag) – exemplaren die in staat zijn om grotere hoeveelheden stroom te vervoeren.  2 Momenteel is het deel van het traject aan de hoogspanningspost van Bruegel, gelegen aan de E40, aan de beurt. De bestaande geleiders, verdeeld over een linker en een rechter draadstel worden gedurende twee verschillende nachten losgemaakt, op de grond gelegd en dan over de snelweg (E40) getrokken. Om de werken voor te bereiden, is Elia gestart met de opbouw van twee nieuwe hoogspanningsmasten aan weerszijden van de snelweg waaraan later de nieuwe HTLS-geleiders zullen worden bevestigd.
Tijdens het ophangen van de geleiders over de E40, zal een grote kraan (passe-cable) worden geplaatst om te voorkomen dat de geleider op het verkeer valt en om ervoor te zorgen dat de draden veilig over de autoweg worden getrokken zonder het verkeer te hinderen. Project Mercator - Bruegel Sinds 2022 al, is Elia aan de slag met de versterking van de noord-zuidas van het Belgische elektriciteitsnet tussen de hoogspanningsstations van Mercator (Kruibeke) en Bruegel (Dilbeek).
Deze as is onderdeel van de ruggengraat van het elektriciteitsnet in ons land. Via dit spanningsniveau (380kV), kunnen grote hoeveelheden elektriciteit snel en efficiënt worden getransporteerd.
Deze zijn nodig om de sterke toename aan elektrische wagens en warmtepompen, net als de sterke elektrificatie van de industrie, op te vangen.
Over het hele land worden bovendien steeds meer hernieuwbare energiebronnen aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit leidt tot een toename van interne elektriciteitsstromen (fluxen) doorheen België. Een project als Mercator – Bruegel, stelt Elia in staat om die elektriciteitsstromen via het 380kV-net beter te kunnen spreiden en transporteren.
Meer informatie over de actuele verkeershinder is steeds terug te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum via www.verkeerscentrum.be Meer info over de werken zelf, vind je terug op de website van Elia via Infrastructuur en projecten (elia.be)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 30 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 26 aug 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief