Dag van de natuur in ASSE

C21

Dag van de natuur in ASSE

Editiepajot_asse_natuurpunt_foto_steven_walravens
De medewerkers van Panasonic Energy Europe NV uit Zellik kwamen op zondag de vrijwilligers van natuurpunt bijstaan. Foto Erik Meerschaut
 

Tijdens het voorbije weekend was het Ijzenbeekbos de werkplek voor de Dag van de Natuur in Asse. ’s Zaterdags kregen we hulp vanuit de buurafdeling van Ternat die de vrijwilligers van onze eigen afdeling een flink handje kwamen toesteken. Het Ijzenbeekbos paalt nl. aan hun gemeente en 'ons' water gaat ook naar ‘hun’ Steenvoordebeek en verder naar de Bellebeek. Er wordt momenteel gewerkt aan een uitbreiding van het erkend natuurgebied ‘Steenvoorde’ richting Asse. Ijzenbeekbos en Pullewouwe zijn daar een onderdeel van.

Het Ijzenbeekbos is in deze periode aan een belangrijke metamorfose toe: de deels zieke populieren werden gekapt en maken zo plaats voor twee poelen en een gevarieerd loofbos. Hondsroos en twee veldesdoorns werden, bij wijze van goed begin, alvast aangeplant. De poelen zullen in het najaar van 2010 gegraven worden door het Regionaal Landschap Groene Corridor.
 
Na het vellen was er nog een pak werk te doen: kruinhout verwijderen en stammen in lengtes zagen en stapelen. Uiteindelijk werden vijf takkenwallen aangelegd en werd het verzaagde hout op verschillende plaatsen netjes opgestapeld.
Geen gemakkelijk werk op zo’n terrein waar vroeger de bramen het voor het zeggen hadden! Maar wel gezond werken was dat, behalve … voor onze kruiwagens waarvan we er een tweetal lek reden.
 
Ook zondag was (voor één keer) geen rustdag. Die dag zorgde een enthousiaste ploeg medewerkers van PanasonicEnergy Europe NV uit Zellik voor welkome hulp.
Tot grote schrik wellicht van drie verdwaasde kikkers wiens winterverblijfplaats we ongetwijfeld zullen verstoord hebben … ze zullen het ons hopelijk vergeven als ze merken hoe hier straks twee poelen een heerlijke plek zullen vormen waar ze zich lustig kunnen voortplanten!
 
Al bij al werd er door zo’n veertigtal mensen heel wat nuttig werk verricht maar er was ook plaats voor andere geneugten, we leerden nieuwe mensen kennen, de kinderen maakten hun eigen mini-tipi, er was taart en cake, stokbrood met kaas,  Brabants streekbier, pannekoeken, en sojadrinks van de sponsor Provamel.
En leerrijk bovendien: onze bestuursleden verdeelden het werk en gaven ondertussen uitleg over waarom en hoe van het natuurbeheer. Al doende zullen onze helpers ongetwijfeld geleerd hebben dat natuurbeheer een werkwoord is!
 
Dat zaterdag de warmste dag van de maand november was sinds lang, onze ‘zagers’ in hun veiligheidskledij zullen het geweten hebben, die hebben wat afgezweet, zij riepen om kouder weer ...
Maar ook daar paste de weerman een mouw aan: als feestelijke afsluiter kregen al die naarstige werkers een nationale drash!
 
Daarmee heeft het bosbeheerplan, opgemaakt door de Bosgroep ‘Groene Corridor’ zijn eerste invulling gekregen en wacht het Ijzenbeekbos op zijn vervolgverhaal in de komende lente: jong bosgoed bestaande uit zomereik, es en zwarte els, en haagkanten met inheemse struiken zullen aangeplant worden. Iedereen is dan terug welkom om met evenveel enthousiasme en in lentestemming de meanderende Ijzenbeek een beekbegeleidend bosje te geven waarop het recht heeft. Isara is een Keltische waternaam en zou 'onstuimig stromend water' betekenen. Onstuimig, nou ja, maar een propere, kronkelende beek, méér biodiversiteit...  met jullie onstuitbare hulp wordt dit stukje Asse een groene oase voor zowel planten, dieren als mensen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2009
Erik Meerschaut
Erik Meerschaut
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief