Het doek is gevallen over één van de beste carnavalsfeestjes ooit

C21
Halle_carnaval
 

Het doek is gevallen over één van de beste carnavalsfeestjes ooit

Dsc_1330_01__large_
 

Zonet is het doek gevallen over carnaval Halle. Ook de derde en laatste carnavalsdag lokte meer feestvierders naar de binnenstad dan andere jaren. Ondanks de grote opkomst beleefden de veiligheidsdiensten een relatief rustige nacht. Organisator Halattraction en de stad Halle blikken dan ook tevreden terug op één van de beste carnavalsfeestjes ooit.

Maandagnacht was nog drukker dan zondagnacht

De laatste dolle nacht is een feestje dat vooral de Halse carnavalsvierders niet willen missen. Na alle stoetverplichtingen, actes de présence en de optredens van de voorbije dagen, is dit het moment waarop ze alle remmen losgooien. En dat deden ze dit jaar massaal want de Grote Markt stond tot 6u vanmorgen vol met feestvierders. Volgens organisator Halattraction was het maandagnacht zelfs drukker dan zondagnacht. Ook tijdens de krottenworp, de prijsuitreiking en het vuurwerk kon je in het centrum van de stad op de koppen lopen. “Al jaren denken we dat we het maximum bereikt hebben, maar 2019 heeft aangetoond dat er nog schepje bovenop kan”, besluit Halattraction. De organisatie spreekt dan ook van een historische editie.

Om 6u vanmorgen werd de muziek volledig stilgelegd, dat is meteen ook het signaal dat het zotskappenfeest definitief is afgelopen. Voor organisator Halattraction en de veiligheidsdiensten is het geen sinecure om zo’n mensenzee naar huis te sturen. Maar de ontruiming van de Grote Markt is bijzonder rustig en vlot verlopen. Nauwelijks enkele ogenblikken later bestormden de eerste veegmachines en de opruimploegen van de stad het centrum voor een grondige poetsbeurt. Een klus die wellicht nog een ganse dag duurt. Gelukkig steken de weergoden straks een handje toe. Het KMI voorspelt immers regen en dat is een welgekomen hulp om de laatste plakresten van dit feestje weg te spoelen.

Hulpdiensten blikken tevreden terug

In totaal verzorgden de vrijwilligers van het Rode Kruis tijdens de drie dagen van carnaval Halle zo’n 150 feestvierders. Vaak ging het om mensen die zich verwond hadden of om carnavalisten die net iets teveel gedronken hadden. In verhouding met de tienduizenden aanwezigen is dit volgens het Rode Kruis een relatief laag cijfer. “Met dank aan het mooie weer. Doorgaans zijn er dan minder valpartijen. Als het echt koud is ontvangen we ook regelmatig onderkoelde feestvierders. Maar ook dat probleem heeft zich dit jaar niet gesteld”, concludeert het Rode Kruis dat voor dit weekend kon rekenen op de inzet van zo’n 100 vrijwilligers.

Eenzelfde verhaal horen we bij de brandweer van de zone Vlaams-Brabant West en de politie van de zone Zennevallei. “Uiteraard zijn er altijd heethoofden die de carnavalspret willen verstoren. Maar die hebben we er telkens vrij snel uitgeplukt. Verschillende amokmakers werden bestuurlijk aangehouden maar echte grote vechtpartijen zijn er niet geweest”, besluit de politie. In totaal bracht de politie van de zone Zennevallei dit weekend zo’n 240 agenten op de been. Ze kregen daarbij de steun van de federale politie en van inspecteurs uit de omliggende politiezones. Als de veiligheidsdiensten tevreden terugblikken, stemt dat natuurlijk ook organisator Halattraction en de stad Halle bijzonder gelukkig.

De Gebeure winnen carnaval 2019 en de publieksprijs

De Gebeure winnen voor het vierde jaar op rij carnaval 2019. Hun eigen versie van The Lion King bekoorde niet alleen de jury maar ook het publiek. Voor het eerst in de geschiedenis van carnaval werd er immers een publieksprijs uitgereikt. Twee dagen lang bracht het publiek zijn stem uit via onze stadsapp en daaruit bleek dat De Gebeure de lieveling was van de carnavalisten en de toeschouwers. Voorts won deze groep de prijs van beste show en beste char (praalwagen). Het hoeft dan niet te verbazen dat deze kleurrijke bende ook met de hoofdvogel naar huis mocht.

Save the date

Noteer het nu al in je agenda: op 20, 21 en 22 maart 2020 maakt Halle zich op voor opnieuw drie dolle dagen en nachten. De echte carnavalisten zijn nu reeds aan het aftellen…

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2019
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 25 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Devogeleer Emile | 22 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief