Gilles en Pierrots van Groot Halle schieten uit de startblokken!

C21
Halle_carnaval
 

Gilles en Pierrots van Groot Halle schieten uit de startblokken!

Mini_dsc_9570_01
 
Mini_dsc_9448_01
 
Mini_dsc_9333_01
 
Carnaval_villa
 

 Traditioneel zetten we als Gilles zo’n zes weken voor Laetare (Halfvasten, in Halle dus ook Carnaval) de aankondiging van het carnaval in, dit noemen we de soumonces. De Gilles stappen op klompen door de Halse straten en ze zijn getooid in hun blauwe kiel, met belletjes en een ramon uit wilgentwijgen.

Zoals een kok weet dat een goede mise-en-place de helft van een geslaagde service is, zo zorgt ook de Gille dat zijn klompen in gereedheid worden gebracht.

Dit jaarlijkse ritueel schrijft voor dat zondag’s voor de eerste soumonce de nieuwe klompen worden gedoopt met cognac. Deze geestrijke drank zorgt ervoor dat er geen ander vocht wordt opgenomen in de klompen en dat de Gille zijn voeten gevrijwaard blijven van allerlei pijntjes en ongemakken.

Nieuwe klompen dopen is voor een Gille als de geboorte van een nieuw carnavalseizoen. Als vanouds hoort hier een Peter of Meter bij. Dit jaar valt de eer van het peterschap te beurt aan De Belleman en Bellevrouw, een koppel uit de duizend die we (en alle andere Carnavalisten) niet genoeg kunnen bedanken voor hun gouden inzet tijdens de 3 afgelopen moeilijke jaren. We zetten de belleman en bellevrouw dan ook graag in de bloemetjes en verwelkomen hun dit jaar als Peter en Meter 2023.

Locatie en tijdstip:

Zondag 29 januari 2023 om 14u33 in het lokaal van de Gilles en Pierrots van Groot Halle, café Den Herberg te Buizingen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2023
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief