In het VIZIER – Café Terlindenhof viert 11-jarig bestaan

In het VIZIER – Café Terlindenhof viert 11-jarig bestaan

Terlindenhof_11_jaar
Café Terlindenhof viert 11-jarig bestaan - Sofie Van Belle - © Deschuyffeleer
 

In het Vizier neemt deze keer cafébazin Sofie Van Belle op sleeptouw. Als jonge zelfstandige runt zij al meer dan 10 jaar een café op Terlinden, precies op de grens tussen Herfelingen (Herne) en Heikruis (Pepingen). Tegenover de alsmaar stijgende druk op horeca-zaken zoals de hare blijft zij toch vol overgave en boordevol frisse ideeën de klanten bedienen mede ook om het café niet uit familiehanden te moeten geven. Schol!  

Goed 11 jaar geleden nam uitbaatster Sofie, die eerder haar sporen elders al verdiend had in de handel en ook de horeca, de fakkel van café Terlindenhof over om de zaak in de familie te kunnen behouden. Het café was destijds eigendom van haar grootvader, overigens een echte paardenliefhebber al van bij ‘den troep’, en bieruitzetter Albert Janssens om dan over te gaan in de handen van zijn dochter Yvette, de moeder van Sofie.

Landelijke stijl
Het café, dat overigens uitzicht biedt op een mooi driehoekspleintje met een kapel en lindebomen, werd inmiddels stapsgewijze omgebouwd in landelijke stijl. Het straalt dan ook flink wat echte Pajotse rust uit. Zowel fietsers als wandelaars als andere toeristen en de vaste klanten worden er steeds klantvriendelijk ontvangen. Het café heeft dan ook alles om het iedereen naar zijn zin te maken. Zo is voor de winter een open haard, terwijl een groot terras met zonnetenten goed oogt naar de klanten in de zomer. Verder zijn er ook nog een kinderspeelpleintje en -hoek, een aangepaste rokersruimte en een ruime parking voor bussen, auto’s, moto’s, fietsen en paarden.
 
Ondanks alle onpopulaire maatregelen van overheidswege tegenover de caféhouders neemt Sofie haar job als waardin nog steeds graag ter harte. “Ik dop nu als zelfstandige mijn eigen boontjes. Ook ben ik graag onder de mensen en kan ik moeilijk stilzitten. Het café uitbaten doe ik dan ook nog steeds met plezier”.
 
Het café Terlindenhof heeft steeds in dit deel van Herfelingen en Heikruis een bijzonder grote rol gespeeld. Zo was er vroeger aan de herberg ook nog een slachthuis. Het was toen en nu ook nog een uitverkoren plek van veehandelaars en landbouwers om elkaar te ontmoeten. De parking deed trouwens indertijd ook dienst als markt. “En naast het café was er een losweg die de kapel verbond met het nabijgelegen Terrijst-kasteel”, weet Sofie te vertellen.
 
Fietsvriendelijk
Het café bezit overigens alle troeven om fietsers, wandelaars, moto-, auto- en nu ook vespaclub’s evenals ruiters met hun paarden in de beste voorwaarden op te vangen. Gelegen op het bijzonder fraai wandel- en fietsknooppuntennetwerk in dit zalig uithoekje Pajottenland mag het Terlindenhof, op de kaarten trouwens aangeduid met een tasje, ook prat gaan op het label van fietsvriendelijk café. Daartoe zijn er alleszins een fietsrek, materiaal voor pechverhelping en voor EHBO voorhanden. Ook de batterijen van elektrische fietsen kunnen hier bijgeladen worden. En ook de nieuwe trektochten voor paarden lopen nu langs het café.
 
Ook groepen worden met open armen ontvangen maar kondigen best gemakkelijkheidshalve op voorhand hun komst aan. De zaak telt ongeveer 80 zitplaatsen binnen en 50 op het terras. “De mensen komen hier graag om te genieten van de rust, het mooie landschap en de landelijke omgeving met als blikvanger het park Terrijst”, zegt Sofie verder. “Daarbij komen zij hier dan nippen aan een streekbier of een koffie terwijl de kinderen best een ijsje of een warme chocomelk weten te appreciëren”.
 
 
Buurthuis
Ook de vaste klanten zakken maar al te graag af naar het Terlindenhof. Naast duivenlokaal en trefpleister voor jagers staat de zaak ook bekend als de trefplaats voor de mensen die er na hun werk tussen pot en pint eventjes gezellig komen napraten en de feiten van de afgelopen dagen en uren becommentariëren. “Het café mag ook meer en meer gezien worden als een buurthuis”, geeft Sofie nog aan. “Buren gaan minder met elkaar om. Het café is dan ook de stek waar zij elkaar wel nog ontmoeten. Voor vroegere vrienden blijft het café een goede gelegenheid om herinneringen op te halen. Mensen uit de buurt komen hier ook nog geregeld een kaartje leggen. En bij begrafenissen in een nabijgelegen dorp is het café ook dikwijls de afsluitende ontmoetingsplaats voor vrienden en bekenden”.           
 
De laatste jaren heeft Sofie het consumentenverbruik wel zien wijzigen. “Vroeger was het louter een pintje tappen of schenken. Maar nu genieten de mensen naast de gewone bieren ook meer en meer van de speciale bieren met bijhorende hapjes. Zo liggen nu kriek en gueuze van Boon uit Lembeek en door de huidige hoptrend, hopus van brouwerij Lefèbre uit Quenast goed in de markt”. De klanten gaan blijkbaar ook meer op ontdekking. “Zo nijgen zij meer naar het proeven van nieuwigheden. En er wordt ook meer gekeken naar hoe het bier gebrouwen en geschonken wordt evenals naar de smaak. De mensen genieten daarbij trouwens ook meer van wat zij verbruiken”.
 
Toerisme
Uitbaatster Sofie pikt ook in op de toerismetrend in de streek en werkt daartoe nauw samen met toerisme Vlaams-Brabant, het regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei en Pajottenland+ om zo de streek en haar producten mee te promoten. En met de talrijke nieuwe  Bed&Breakfast’s en het hoevetoerisme dan weer ontdekken de toeristen zo ook meer en meer het Pajottenland.
 
Ook aan initiatieven om haar zaak goed draaiende te houden mangelt het niet bij Sofie. Zo is iedere zaterdagavond dansgelegenheid voor jong en oud met ambiancemuziek, iedere eerste zaterdag van de maand zelfs met een dj die dan steevast disco en classics draait. Verder zijn er in de loop van het jaar ook geregeld karaoke-avonden en herbergt het Terlindenhof ook geregeld vrijgezellenparty’s, verjaardagsfeestjes en allerlei andere evenementen zoals een folkavond.
 
Het café Terlindenhof viert op zaterdag 10 augustus  zijn 11-jarig bestaan met een verwenavond voor het kliënteel. Ambiancemuziek, hapjes en de bij het prachtige zomerweer horende sangria en mojito’s brengen dan de klanten beslist tot in de late uurtjes in de beste stemming.
 
Het Terlindenhof  Terlindenstraat 13, 1540 Herfelingen  is iedere dag geopend vanaf 11u behalve op dinsdag.  Meer info  via 02/ 396 38 03 of  0473/ 70 88 85.  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 aug 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief