REGIO - Controles op alcohol, zwaar vervoer en leerlingenvervoer in oktober

C21

REGIO - Controles op alcohol, zwaar vervoer en leerlingenvervoer in oktober

Editiepajot_logo_politie_200p
EP

In oktober gaan de politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant intensief controleren op rijden onder invloed. Extra aandacht gaat naar chauffeurs van zware voertuigen, bussen en autocars die leerlingen vervoeren.

Deze controles zijn een onderdeel van het ‘Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur’. Het doel is het aantal verkeersongevallen, veroorzaakt door rijden onder invloed, te laten dalen.

 

‘Rijden onder invloed van alcohol blijft een belangrijk verkeersveiligheidsprobleem, ook in Vlaams-Brabant’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ’Voor 13,1% van de verkeersongevallen met lichamelijk letsel die in 2013 in Vlaams-Brabant gebeurden was er sprake van alcoholintoxicatie. In 2013 deden zich in Vlaams-Brabant 221 verkeersongevallen voor waarbij zware voertuigen van meer dan 3,5 ton betrokken waren.  Om nog minder verkeersdoden, er waren er 54 verkeersdoden in 2013, en minder verkeersslachtoffers te kunnen tellen in Vlaams-Brabant blijven controles op rijden onder invloed onontbeerlijk’.

 

Wie een voertuig bestuurt met 0,5 promille alcohol in zijn bloed is strafbaar. Hij loopt 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval. Met 0,8 promille in het bloed is dit 4,5 keer zoveel en met 1,5 promille zelfs zestien keer zoveel.

 

Al na één glas alcohol treedt een gedragsverandering op bij de bestuurder. Chauffeurs die rijden onder invloed hebben een geringer dieptezicht, schatten afstanden verkeerd in en reageren trager. Ook nemen zij grotere risico's wat verkeersonveiligheid in de hand werkt.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2014
Sam Herremans
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief