REGIO - Burgers uit de regio Aalst & Dender overhandigen Woonnota aan hun burgemeesters

C21

REGIO - Burgers uit de regio Aalst & Dender overhandigen Woonnota aan hun burgemeesters

Woning_gezocht

Gisteren ontvingen de burgemeesters uit de regio Aalst en Dender een kritische analyse van het woonbeleid in hun gemeente, vanwege een groep burgers die zich dagelijks in de strijd werpen om huisvesting te voorzien voor hun kwetsbare dorpsgenoten. De Woonnota is het werk van één jaar verzamelen en vergelijken van lokale beleidsmaatregels, alsook het afleggen van getuigenissen bij kwetsbare medeburgers en hun begeleiders. De nota betreft de gemeenten Aalst, Affligem, Asse, Denderleeuw, Dilbeek, Liedekerke, Ninove, Roosdaal en Ternat.

 

Woongroep De Herberg en de Verenigingen waar Armen het woord nemen in de Regio, schreven een jaar eerder reeds samen met ORBIT vzw een open brief aan hun lokale besturen. Ondanks hun inzet werden zij steeds vaker geconfronteerd met erkende vluchtelingen en andere kwetsbare medeburgers die straat belanden of slachtoffer worden van huisjesmelkers. Aan hun lokale besturen stelden zij toen de vraag: “hoe biedt u nu en in de toekomst een antwoord op het reeds jarenlange tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting in onze gemeenten?”

 

Acht van de negen besturen gaven een uitvoerige respons, enkel in Dilbeek bleef het stil. Samen met ORBIT vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen vergeleken en analyseerden de lokale burgerinitiatieven deze beleidsmaatregels en goede voornemens, en toetsten deze aan de praktijkervaringen van erkende vluchtelingen en andere kwetsbare medeburgers. Het resultaat is een Woonnota die de balans opmaakt tussen beleid en realiteit, tussen innovatieve praktijken en maatregels die ambitieuzer kunnen, tussen beleidskeuzes met visie en zij die de mist in gaan.

 

De medewerkers, vrijwilligers en ervaringsexperten van Woongroep De Herberg en de Verenigingen waar armen het woord nemen in de regio, hopen dat hun gemeenten inspiratie vinden bij elkaars positieve praktijken, méér ambitie tonen en een einde maken aan maatregels die een barrière vormen in de zoektocht naar kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor ál hun medeburgers. Ook vragen zij dat lokale besturen op jaarlijkse basis met hen samenzitten rond het thema wonen. Ten slotte vragen zij dat vertegenwoordigers van lokale politieke partijen hen consulteren bij het opstellen van hun lokale partijprogramma rond wonen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De volledige Woonnota leest onderaan deze pagina: http://www.woninggezocht.be/wp-content/uploads/2018/03/2018-Woonnota-Regio-Aalst-en-Dender.pdf

 

Deze lokale beleidsaanbevelingen worden verder ondertekend door Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, de Huurdersbonden Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, Beweging.net Brussel-Halle-Vilvoorde, ORBIT vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Contact  Woongroep De Herberg

 

Piet De bisschop, Tel. 0471/85 40 12, pietdebisschop@gmail.com

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2018
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief