REGIO - Vlaams-Brabant steunt Green Energy Park in Zellik

REGIO - Vlaams-Brabant steunt Green Energy Park in Zellik

Regenergy_1_
 

De provincie Vlaams-Brabant investeert 148.975,75 euro in batterijen voor de opslag en afname van energie in het Green Energy Park in Zellik. Op de Green Energy Campus zal een multifunctioneel gebouw de faciliteiten aanbieden voor onderzoek naar innovatieve technieken die gericht zijn op slimme elektriciteitsnetwerken (smart grid), energieopslag en groene mobiliteit.

 

Het Green Energy Park, gelegen in het Research Park in Zellik, is een grootschalige proeftuin waar bedrijven, onderzoeksinstellingen en gebruikers samenwerken aan innovatieve en duurzame oplossingen voor energie-, mobiliteits-, en medisch-technische vraagstukken. Het is opgericht door de onderzoeksinstellingen de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel en verder ontwikkeld in samenwerking met Flux50, Agoria, de Vlaamse overheid, de gemeente Asse en 52 bedrijven.

 

“Met Green Energy Park slaan we twee vliegen in één klap”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Het Park wordt één van de paradepaardjes van onze innovatieve kennisregio. Als provincie zetten we ook volop in op die hernieuwbare energie. Interessant aan dit project is dat het aanbod van de (wisselvallige) hernieuwbare energie in evenwicht wil brengen met de vraag. De bijzondere aandacht voor de onderlinge samenhang van elektrische en warmte-energie is hierbij heel belangrijk voor onze toekomstige energiesystemen”.

Het bedrijventerrein en het multifunctioneel onderzoekgebouw worden omgevormd tot een toonbeeld van innovatieve, duurzame technologie. Zo zal een elektrisch microgrid de bestaande producenten en verbruikers integreren met de zon- en windproductie van de Green Energy Campus en van een nog te ontwikkelen nabijgelegen woonwijk Kerremanssite. Het thermisch grid zal gebruik maken van de restwarmte van de supercomputers in het Green Datacenter.

Het Green Energy Park gaat ook één of meerdere supercomputers huisvesten die gekoppeld worden met het Vlaams Glasvezelnetwerk en gevoed zullen worden door de opgewekte groene stroom door windmolens en de meer dan 10.000 zonnepanelen.

 

Dit project wordt onder meer mogelijk gemaakt met financiële middelen uit het Europese Interreg-project ‘Regenergy’. RegEnergy (Renewable Energy Regions) wil de energievraag van verstedelijkte gebieden en de productie van hernieuwbare energie in omliggende landelijke gebieden beter op elkaar afstemmen. Het park moet uitgroeien tot een belangrijke innovatieve demosite voor heel Europa.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2019
Roger Swalens
Roger Swalens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Roger Swalens | 13 mei 2020

archief