REGIO - Werken aan Kanaaloever voor de Fietssnelweg F20

C21

REGIO - Werken aan Kanaaloever voor de Fietssnelweg F20

Omleiding-oeververnieuwing
 

Op 5 augustus 2019 start De Vlaamse Waterweg nv met grootschalige werken op de rechteroever van het Kanaal naar Charleroi. Tussen de De Bruyckerweg (Drogenbos) en de R0-brug (Sint-Pietsers-Leeuw) vernieuwt de waterwegbeheerder de kanaaloever die in slechte staat is in functie van de aan te leggen fietssnelweg F20. “Het is onze plicht ons patrimonium in stand te houden”, zegt ir. Wim Dauwe, afdelingshoofd bij De Vlaamse Waterweg nv. “Tegelijk maken we van de nood een deugd en grijpen we de noodzakelijke werken aan om de oevers in deze zone voor te bereiden op de toekomstige opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. Door het kanaal toegankelijk te maken voor drielaagscontainerschepen tot 1.350 ton, wordt het goederenvervoer via de waterweg extra aantrekkelijk voor bedrijven.”

“We willen een volwaardige fietssnelweg naast een volwaardige watersnelweg”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Het jaagpad wordt fors opgewaardeerd: je zal er nog comfortabeler kunnen fietsen. Zo willen we nog meer mensen verleiden om de auto wat vaker te laten staan en met de fiets naar het werk of naar school te gaan. Ook het Kanaal zelf wordt opgewaardeerd: we maken het geschikt voor schepen tot 1.350 ton. Eén zo’n schip vervoert de vracht van 70 vrachtwagens, die dan niet meer over onze wegen moeten rijden. Nu investeren we alvast 2,6 miljoen euro in de oeververnieuwing tussen Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw”. 

Oeververnieuwing
De bestaande oever zal over een lengte van 798m worden vervangen door een verankerde damwand. De wand wordt verticaal in de grond geplaatst en bestaat uit stalen damplanken van 11,8m lang die met elkaar worden verbonden. Een gespecialiseerd aannemer zal de damplanken met een trilblok in de grond inbrengen. De heiwerken kunnen lokaal trillings- en geluidshinder geven. De aannemer start op 5 augustus 2019 met de werken. De totale duurtijd bedraagt ongeveer een jaar. 

Fietsomleiding
Tijdens de werken zal het jaagpad tussen de De Bruyckerweg en de R0-brug op rechteroever niet toegankelijk zijn. Fietsers moeten de omleiding volgen. Die loopt van zuid naar noord via De Bruyckerweg, Humaniteitslaan en door het Zen-park via Drie Fonteinenstraat. Een tijdelijk fietspad tussen de Drie Fonteinenstraat en de verharding onder de R0-brug (evenwijdig met het huidige jaagpad) vervolledigt de omleiding in het noorden. Zie ook het omleidingskaartje onderaan het persbericht. Hoewel de oeververnieuwing ongeveer een jaar duurt, blijft de omleiding tot eind 2022 van kracht. Aansluitend op de oeververnieuwing zijn in deze zone namelijk nog werken gepland: de bouw van de Drie Fonteinenbrug over het Kanaal naar Charleroi en de fietssnelweg F20.

Bouw Drie Fonteinenbrug
Ter hoogte van de Eugène Ghijsstraat in Sint-Pieters-Leeuw en de Drie Fonteinenstraat in Drogenbos bouwt De Vlaamse Waterweg nv de nieuwe Drie Fonteinenbrug. Dit is niet alleen een nieuwe verbinding voor de omliggende bedrijvenzones, maar er wordt ook een bijkomende verbinding gemaakt tussen linker- en rechteroever voor fietsers en voetgangers die aansluit op fietssnelweg F20, beter gekend als Kanaalroute Zuid. 
In augustus 2018 is op linkeroever gestart met de nodige ophogingen voor de landhoofden van de brug.  De aannemer heeft de aanleg van de wegenis aangevat. Aansluitend zal worden gestart met de aanleg van de ontsluitingswegen op rechteroever en met de bouw van de brug en de landhoofden. We verwachten dat de nieuwe Drie Fonteinenbrug eind 2022 klaar zal zijn.

Fietssnelweg F20
In het kader van de fietssnelweg F20 Halle-Brussel wordt tussen de sluis van Ruisbroek en de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar mogelijk op een vijftal meter van het huidige jaagpad een nieuw fietspad van 4 meter breed aangelegd. Waar dit niet mogelijk is, wordt het bestaande jaagpad verbreed en vernieuwd. De start van de werken is voorzien vanaf maart 2020. Dit laatste is uiteraard onder voorbehoud van het verkrijgen van de nodige stedenbouwkundige vergunning.

Op onze website vindt u meer informatie over de opwaardering van het Kanaal naar Charleroi: https://www.vlaamsewaterweg.be/kanaalnaarcharleroi.

Meer informatie over de fietsnelweg F20 Halle-Brussel vindt u hier: https://fietssnelwegen.be/f20.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief