REGIO - Dichters bij Bruegel

REGIO - Dichters bij Bruegel

Winterlandschap

 Winterlandschap met schaatsers en vogelknip

Vreemd in de zomer 

Nu de aarde opwarmt

 en wij ons verkneukelen aan onze eigen Middellandse Zee

 Mare Nostrum

Voor wie er in gelooft. 

Want Niemand heeft ons een lang en gelukkig (eeuwig) leven beloofd.

 Nu de dagen alweer korten en de winter nog eens  winter wordt zeer binnenkort.

1565 Bruegel schildert dit Winterlandschap. Het is niet uitgesloten dat hij alludeert op de zeer strenge winter van 1564-1565 die volgens de toenmalige kroniekschrijvers bijzonder hard was. Het tafereel heeft ongetwijfelld een diepere betekenis, verbonden aan de wijdverspreide zestiende eeuwse allegorische interpretatie van het menselijk leven: de gelovige is als een pelgrim die op zijn levensweg tal van gevaren en verleidingen moet weerstaan om zijn heil te bereiken. Zie op de afbeelding de vogelval:  de vogel staat in die tijd symbool voor de menselijke ziel (die toen nog als een vaststaande werkelijkheid gold, de tijden veranderen) die immer gevaar loopt.

 In de  bundel Terug naar toen we begonnen, samengesteld  door Yvo Van Strijtem, krijgen  veertig dichters het woord bij de beelden van Bruegel. Ik citeer graag een gedicht bij dit zelfde meesterwerk van de ongeëvenaarde  Pieter Bruegel de Oude:

"Herlinda Vekemans

Zonder Zon

het strakke ritme van grijze wintertakken

is kaler en trager dan de regelmaat

van nerven in zomerbladeren

het is haperend, en zwakker

dan het stuwen en duren van de stam

het sijpelt tak en boom

het druppelt dag en nacht

het is te stil voor vogels

het is maanstil in het blauwe uur

voor de gele drukte van de zon."

Woord en beel versterken mekaar en scheppen een meer intieme en krachtige werkelijkheid. Ook hier en nu bij Bruegel. "Zijn werk van ruim vier eeuwen geleden is als een krachtige levensboom blijven doorgroeien tot vandaag. Met de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude voor ogen verzamelde Ivo van Strijtem veertig eigentijdse Nederlandstalige gedichten die niet louter terugblikken, maar vooral een kritisch beeld van de moderne mens schetsen. 'Terug naar toen we begonnen' weerspiegelt Bruegel op een unieke, poëtische manier. " zo luidt het op de achterzijde van de bundel die Ivo Van Strijtem samenstelde bij en naar aanleding van de tentoonstelling in domein Groenenberg.

Ivo van Strijtem wordt niet voor niets als een ambassadeur van de poëzie bestempeld. In zijn enthousiasmerende essayverzameling Iedereen dichter! en in Een kamer met een tafel en schrijfgerei drukt Ivo van Strijtem zijn bewondering voor dichters en gedichten uit.

Op donderdag 12 september 2019, 20u00 is er in Kasteel Groenenberg  een Poëzieavond 'Terug naar toen we begonnen' naar aanleiding van de 'finissage' van de tentoonstelling. Op de finissage van de Breugelexpo lezen vijf van hen voor: Geert Jan Beeckman, Lies Van Gasse, Geert van Istendael, Ivo van Strijtem en Maud Vanhauwaert. I.s.m. gemeente Lennik, Agentschap voor Natuur en Bos, Vlaanderen, Erfgoedcel PZ, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw.

praktische info: 

datum: Donderdag 12 september 2019 | 20 u.
locatie: Kasteel van Groenenberg | Konijnenstraat 172B, 1602 Vlezenbeek
toegang: € 10
info & tickets: www.comaspl.be

De dichtbundel,  uitgegevn door het Poëziecentrum, is onder meer in de boekhandel en bij de Erfgoedcel  Pajottenland - Zennevallei  te koop voor 10 euro.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 26 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 16 mei 2020
Roger Swalens | 13 mei 2020

archief