Regio - Nieuw bij Brusselse trem, bus en metro

C21

Regio - Nieuw bij Brusselse trem, bus en metro

Tram
 

Interessant voor reizigers uit Zennevallei en Pajottenland: Vanaf 1 februari genieten de MIVB-reizigers van nog meer mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen in en rond de hoofdstad, dankzij het nieuwe vervoerbewijs Brupass XL. Daarnaast is er een gloednieuw ticket met 100 ritten dat mensen die deels thuis werken meer flexibiliteit biedt.

De MIVB-reizigers genieten nu al van verschillende tariefformules: 1 rit, 10 ritten, een ticket dat rechtstreeks met een bankkaart wordt gevalideerd (EMV), een MIVB-abonnement, een MTB-abonnement, een schoolabonnement,… Dit uitgebreide gamma vervoerbewijzen laat de reiziger toe te kiezen voor een ticket dat beter beantwoordt aan de noden. Vanaf 1 februari krijgen enkele tickets een nieuwe naam en kunnen de reizigers eveneens genieten van nieuwe mogelijkheden, dankzij de komst van Brupass XL en van de 100-rittenkaart.

 JUMP en MTB worden Brupass

Op 1 februari krijgen alle JUMP-tickets de naam Brupass. Deze tickets bieden toegang tot de MTB-zone, het MIVB-net (behalve de bediening vanuit Brussels Airport), de stadsnetten van De Lijn en het NMBS-net in het Brusselse gewest. Reizigers kunnen volgende tickets kopen: Brupass 1 rit, Brupass 10 ritten, Brupass 1 dag.

De MTB-abonnementen (maand, jaar, school) veranderen eveneens van naam en worden Brupass 1 maand, 12 maanden en Brupass-schoolabonnement.

Deze tickets bieden dezelfde mogelijkheden als ervoor en beslaan ook dezelfde zone als ervoor.

 Reizen in een ruimere zone dankzij de Brupass XL

De reizigers die de voertuigen van de 4 vervoersmaatschappijen willen nemen buiten de 19 Brusselse gemeenten, kunnen dit vanaf 1 februari met een nieuw gemeenschappelijk ticket van de 4 operatoren aan eenzelfde tarief: Brupass XL.

Brupass XL omvat een ruimere zone binnen een cirkel van 11,5 km rond de Grote Markt van Brussel (ofwel Brussel en de nabije rand, met uitzondering van trajecten komende van de luchthaven). Deze zone omvat een deel van de gemeenten rondom Brussel die worden bediend door de NMBS, De Lijn en TEC. De uitgebreide zone omvat 53 treinstations en 2.800 metro-, bus- en tramhaltes.

Reizigers kunnen kiezen voor een Brupass XL-ticket, een Brupass XL 1 rit, Brupass XL 10 ritten) of een abonnementsformule (Brupass XL 1 maand, Brupass XL 12 maanden).

De Brupass XL-tickets moeten worden geladen op een MOBIB-kaart en werken net zoals de huidige MTB-tickets. Ze moeten met andere woorden systematisch worden gevalideerd in de stations en de voertuigen van de MIVB, De Lijn en TEC.

Om het NMBS-net te gebruiken, moet het Brupass XL-ticket (dus niet het abonnement) worden gevalideerd aan een verkoopautomaat van de NMBS alvorens in de trein te stappen, door te kiezen voor “valideer Brupass XL”. Als het gaat om een Brupass XL-abonnement, moet dit niet worden gevalideerd alvorens in de trein te stappen maar moet het worden getoond aan de treinbegeleider in geval van controle.

Bedoeling en voordeel van Brupass XL? De verplaatsingen met de verschillende openbaarvervoersoperatoren makkelijker maken, de verplaatsingsmogelijkheden uitbreiden door nieuwe bedieningen aan te bieden en het leven van de reizigers vergemakkelijken omdat ze nog maar één enkel ticket nodig hebben om in en rond Brussel te reizen. Bovendien is het tarief hiervan voordeliger dan in vergelijking met de samengetelde tarieven van elke operator afzonderlijk.

 100 ritten voor meer flexibiliteit

De coronacrisis en het almaar vaker thuiswerken hebben gevolgen voor de verplaatsingen. Bepaalde reizigers moeten niet meer dagelijks naar hun werkplek. Daarom beantwoorden maand- of jaarabonnementen niet meer aan hun behoeften. Ook zijn  de verplaatsingsbehoeften in de stad, voor de vrije tijd, om te shoppen, om op restaurant te gaan enz. niet meer dezelfde.

De trend in mobiliteitsgebruik is eveneens flexibeler: bij mooi weer grijpen almaar meer mensen naar de fiets of gaan te voet.

Om zich aan te passen aan de nieuwe verplaatsgewoonten van haar reizigers pakt de MIVB uit met een 100-rittenkaart. Deze wordt geladen op een MOBIB-kaart op naam en kan worden gebruikt op het hele MIVB-net, binnen de 90 dagen na de eerste validering. Dit ticket is goedkoper dan drie maandabonnementen of 10 kaarten met 10 ritten.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2021
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2021
Marc Colpaert/Marc Sluys | 30 jun 2021

archief