3 op 4 bestuurders rijden langzamer met Coyote

C21

3 op 4 bestuurders rijden langzamer met Coyote

Schermafbeelding_2022-06-09_om_10
 

Een enquête uit maart toont aan dat gebruikers van Coyote rustiger en voorzichtiger rijden

Uit de resultaten van een door Coyote uitgevoerde enquête, waarvan bepaalde vragen in samenwerking met het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (A.W.S.R.) werden opgesteld, blijkt dat 75% van de gebruikers minder snel rijdt sinds ze Coyote gebruiken. In totaal werden 22.000 gebruikers van het toestel bevraagd over hun rijgewoonten en hun kijk op de verkeersveiligheid. De resultaten zijn duidelijk: Coyote-gebruikers rijden rustiger en voorzichtiger. Voor hen is Coyote veel meer dan een eenvoudig waarschuwingssysteem voor flitspalen, het is een echt rijhulpmiddel.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd tussen 11 en 24 maart 2022, had als doel de beweegredenen voor het gebruik van een Coyote te achterhalen en de effecten van het gebruik ervan beter te begrijpen. In totaal hebben meer dan 22.000 gebruikers deel genomen aan de enquête.

Vincent Hébert, Managing Director van Coyote Systems Benelux, “is verheugd over het succes van de enquête. Ik was echt verbluft door de participatiegraad en vooral door de tegenwoordigheid van geest van onze gebruikers. Wij zijn blij dat onze gebruikers onze visie delen en ​ onze toestellen op de juiste manier gebruiken om onze wegen veiliger te maken.”

Uit de resultaten blijkt niet alleen dat een grote meerderheid van de gebruikers dankzij Coyote rustiger rijdt, beter oplet en zich verantwoordelijker gedraagt, maar ook dat slechts een kleine minderheid (minder dan 10%) Coyote gebruikt om gewaarschuwd te worden voor de aanwezigheid van de politie (alcoholcontroles, enz.). Dit resultaat toont duidelijk aan dat Coyote de laatste jaren een transformatie onderging van een waarschuwingssysteem voor flitspalen tot een echt rijhulpmiddel dat de verkeersveiligheid bevordert.

Een gewijzigd rijgedrag

De belangrijkste les uit de enquête is de significante impact van een rijhulpmiddel op het rijgedrag: 75% van de gebruikers stelt dat ze minder snel rijden sinds ze een Coyote gebruiken. Dit is een hoog cijfer, dat wordt bevestigd door het feit dat 93% van de ondervraagden zegt dat Coyote hen aanzet om langzamer te gaan rijden, omdat zij zich meer bewust zijn van de gevaren.

“We weten allemaal dat de kracht van een boodschap schuilt in de herhaling”onderstreept Vincent Hébert. “Omdat onze applicatie de snelheidslimiet voortdurend en in realtime herhaalt, en vooral wanneer deze wordt overschreden, zijn onze gebruikers zich beter bewust van hun snelheid.”

Het gebruik van een Coyote is dus sterk geëvolueerd. Oorspronkelijk was Coyote een eenvoudig waarschuwingssysteem voor snelheidscontroles, maar mettertijd is het uitgegroeid tot een realtime rijhulpmiddel en een echt middel ter bevordering van de verkeersveiligheid. Dankzij de talrijke boodschappen die wijzen op verstoringen en gevaren op de weg, en dankzij de herhaling van preventieboodschappen (ontworpen door o.a. de A.W.S.R.), zet Coyote aan tot een veiliger rijgedrag.

Hulp bij het ontwijken van snelheidscontroles?

Interessant is ook dat 82% van de Coyote-gebruikers verwacht dat vaste controles actief zijn en het waarschijnlijk acht dat zij tijdens hun rit een actieve flitser zullen tegenkomen. Dit bewijst dat de communicatie en de door de overheid ingezette middelen een doeltreffend effect hebben.

Bovendien, en in tegenstelling tot wat velen denken, geeft de meerderheid van de automobilisten (90%) aan dat zij niet versnelt na een trajectcontrole. Wanneer zij er één tegenkomen, houden velen zich aan de toegestane snelheid, ook nadat ze de controle voorbij zijn.

Een ander verrassend resultaat is dat het gebruik van de cruise control en snelheidsbegrenzers niet wijdverspreid is in België: bij het naderen van een snelheidscontrole maken slechts 4 op de 10 automobilisten gebruik van een dergelijk instrument. ​

Digitale gegevens voor een betere verkeersveiligheid

Ook moet worden opgemerkt dat het brede scala aan door Coyote verstrekte informatie zeer wordt gewaardeerd door de gebruikers, die evenveel belang hechten aan berichten die waarschuwen voor verstoringen (ongevallen, files, gevaren, gevaarlijke bochten, enz.) als aan berichten die waarschuwen voor snelheidscontroles. Niet alleen hechten de gebruikers evenveel belang aan deze boodschappen, maar zij passen ook hun gedrag aan zodra een verstoring wordt gesignaleerd. Zo geeft 80% van de gebruikers aan zijn snelheid te verminderen en zegt 99% waakzamer te zijn wanneer een verstoring wordt gesignaleerd, wat de veiligheid op de weg uiteraard ten goede komt.

“Dergelijk gedrag is gunstig voor iedereen”, besluit Vincent Hébert. “Laten we niet vergeten dat door te vertragen bij gevaar, gebruikers van een Coyote ook de andere automobilisten op die weg doen vertragen.”

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jun 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 15 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024
Marc Sluys | 02 feb 2024

archief