REGIO - Aanmelden.school gaat binnenkort van start!

C21

REGIO - Aanmelden.school gaat binnenkort van start!

Scherm__afbeelding_2023-03-23_om_13
 

105 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 27 maart 2023 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school. Ouders die hun kind voor het schooljaar 2023-2024 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 105 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Gezamenlijk aanmelden, minder onzekerheid

Dit gezamenlijk platform bestaat sinds enkele jaren en telt ieder jaar opnieuw meer scholen. Dit is volledig ontwikkeld vanuit het onderwijsveld waarbij elke regio, van Halle tot Beringen en van Mechelen tot Leuven, betrokken is. Bij de start deelden 66 scholen het aanmeldingsplatform. Inmiddels zijn het er 105. Dankzij deze sterke samenwerking kunnen ouders in één keer aanmelden voor scholen in verschillende regio’s. Dat maakt het voor hen veel eenvoudiger. In deze regio’s zijn er ook veel minder dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten. Ouders en kinderen weten zo veel sneller in welke school ze terecht kunnen.

Verleden jaar wist 95,5 % al onmiddellijk na de toewijzing dat ze terecht kon in de school van eerste (92,2 %) of tweede (3,3 %) voorkeur. In totaal maakten 11 948 kinderen gebruik van het aanmeldsysteem om hun keuzes op te geven. Na de toewijzing groeide dit verder aan naar 12 779. Het aantal verschuivingen op de wachtlijsten tussen mei en september kan van regio tot regio verschillen.

Aanmelden vanaf maandag 27 maart

De aanmeldperiode loopt van maandag 27 maart 2023 (14 uur) tot en met vrijdag 21 april 2023 (14 uur). Het aanmeldsysteem (zie ‘filmpje’) verzamelt nadien alle gegevens en verdeelt dan de plaatsen eerst op basis van schoolvoorkeur en vervolgens op basis van toeval. Het tijdstip waarop men aanmeldt, heeft dus geen belang. Het is wel belangrijk om meerdere scholen van voorkeur aan te duiden. Want de ervaring leert dat er voor sommige scholen meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Hoe meer scholen men aanduidt, hoe groter de kans dat de leerling een school toegewezen krijgt.

Eerst aanmelden, dan inschrijven

Op 11 mei vernemen de ouders aan welke school hun kind is toegewezen. Vanaf 16 mei kunnen ze hun kind daar dan inschrijven. Ze ontvangen alle nodige informatie hierover via mail. Vanaf de inschrijving is de stoel in de school definitief gereserveerd.
Ook wie nog geen school heeft kan vanaf 16 mei nog inschrijven, maar enkel in scholen waar er na de aanmeldprocedure nog plaatsen vrij zijn. Daarom raden we aan om gebruik te maken van het aanmeldsysteem!

Een helpdesk voor vragen en informatie

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen staat beschreven op www.aanmelden.school. Vragen stellen kan via info@aanmelden.school. Wie telefonisch contact wil, laat best zijn telefoonnummer achter zodat de helpdesk kan terugbellen. Vanaf 27 maart zal er een telefoonpermanentie bij de helpdesk zijn. Op dat moment zal het telefoonnummer van deze helpdesk op de website verschijnen.

Ieder jaar kunnen ouders en kinderen rekenen op de steun van heel wat lokale organisaties, diensten en basisscholen om te helpen bij het aanmelden. De contactgegevens van ondersteuners staan vermeld op de website.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief